Програма на сдружение BG Бъди активен

Сливен ще ангажира посетителите на заведения с кампания за събиране на пластмасови бутилки

Градът става част от национална кампания, целяща повишаване нивата на разделно събиране

 

Кампанията “Шишеяд в твоя град!” разширява своя обхват, а Сливен е поредният град, който се присъединява, поставяйки арт инсталация за събиране на пластмасови бутилки.  С инсталирания Шишеяд, Сливен се присъединява към кампанията на сдружение „BG Бъди активен“ – “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!“. 

Шишеядът ще бъде разположен на Централна пешеходна зона, и ще бъде достъпен за всеки желаещ за изхвърли своята pvc бутилка. Не случайно е избрана локацията на  инсталацията – в близост до заведения. С това общината има за цел да отправи посланието на кампанията – #Безотпадъци към заведенията за бързо хранене, предлагащи безалкохолни напитки намиращи се в района. А чрез тях ще се информират и ангажират и посетителите им. Местен партньор е „ЕКОБУЛПАК БЪЛГАРИЯ“ АД, които ще отговарят за редовното събиране на събраното количество и рециклирането му.

 

 

 

 

 

“Нашата цел е създаване на навици в населението за разделно събиране на пластмасовите бутилки.”, кметът на Община Сливен, –Кампанията ще информира и образова гражданите относно практиките за разделно събиране на отпадъци от опаковки и процеса по преработката им. Планираме да проведем периодични образователни кампании за малки и големи”.

 

През изминалата година, кампанията събра  над 11 000 кг разделно събрани пластмасови бутилки до 3 литра от разположените 57 инсталации в 27 населени места.  А до сега, от своето начало през 2019-та, кампанията е събрала над 80 000 кг разделно събрани отпадъци. През 2023-та, координаторите от BG Бъди активен обявиха и отворена покана към Общини от цялата страна за включване в надпревара Община #БезОтпадъци. Конкурсът стартира през месец март и ще продължи до края на м септември и има за цел да мотивира повече Общини да работят за ангажирането на гражданите, бизнеса, НПО сектора по темите за разделно събиране и рециклиране. Първите нови 10 включили се общини ще получат Шишеяд, а повече информация може да се намери в сайта на _Място България.„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Партньор на кампанията е Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. 

No Comments

Post a Comment