Програма на сдружение BG Бъди активен

Здравей! Помниш ли ме?

С теб се познаваме добре. Пихме заедно кафе вчера. Аз съм една малка опаковка. Моят път, вероятно ще приключи на сметището заедно с тонове отпадъци и неизползвани ресурси. Но с твоята помощ и малко късмет мога да продължа своя живот, ако ме изхвърлиш в жълтите контейнери.

Защото аз имам една мечта.
Искам да съм полезна!

Помогни ми да сбъдна моята мечта, а аз ще ти се отплатя, като направя твоя град по-добро място за живеене!

КАК?

Даваме възможност на хората да видят резултата от рециклирането на пластмасови опаковки. Организацията на акцията е съвсем опростена – може да се включи всеки, който събира пластмасови опаковки у дома или в офиса и ги изхвърли в контейнерите за разделно събиране! В замяна на събраните повече опаковки, спрямо миналата година, в края на кампанията жителите на градовете част от кампанията ще получат различни градски мебели като подарък за града им.

Дай шанс на неизползваните ресурси да заживеят отново и покажи, че можем да направим #Промянатавъзможна

Нашата задача:

Да съберем 2тона пластмаса за рециклиране спрямо миналата година През изминалата година кампанията „Искам да съм полезен…. рециклирай ме!“ премина с голям успех и регистрира увеличение в нивото на събраната за рециклиране пластмаса в жълтите контейнери във всеки град. Гражданите на градовете от проекта Партньорство за красива и чиста България бяха поканени да участват в инициативата, като събират разделно и пускат за рециклиране в жълтите контейнери в кварталите си пластмасови опаковки.

Има смисъл да правим малки стъпки, с които да постигнем промяна и да живеем в по-чист и по-красив град. Разделното събиране и рециклиране на отпадъците е пример за едно от многото “малки” неща, които можем да правим всеки ден, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда!

КОГА?

След успешния си старт, кампанията вече е целогодишна и всеки може да се включи. Вижте повече за историята й и за новите възможности.

Нека всички видим резултатите от рециклирането на пластмасата и нейния втори живот!

Започни сега!

Събирай празни пластмасови опаковки – вкъщи и в офиса! За да те улесним сме събрали 15 съвета как да събираш разделно и да рециклираш правилно.

Пускай събраните опаковки за рециклиране в жълтите контейнери!

Ако Общината в твоя град поддържа списък с контейнерите за разделно събиране за различните райони, можеш бързо и лесно да откриеш кой е най-близкият до теб.

Важното е да започнеш! А след като се убедиш, че разделното събиране не е страшно, се надяваме да продължиш да го правиш.

Покани и колегите! Ако си в Пловдив и нямаш условия за разделно изхвърляне на отпадъка, можем да помогнем с цветни офисни кошове. Пиши ни още сега във фейсбук или на някой от мейлите: [email protected] или [email protected]

Насърчи съучениците си да участват: А защо да не ни изпратиш и снимка, с която да насърчим и други млади хора да се включат в рециклирането и да получат супер награди за своя град!

Ако твоето населено място не е част от кампанията „Искам да съм… полезен. Рециклирай ме“ Не се колебай дали да събираш и изхвърляш опаковките разделно! Не го мисли много – действай сега!

Често задавани въпроси

Искаме да покажем на хората в България. че си струва да се рециклира, като върнем обратно в обществото част от събраните ресурси (пластмаса).
Събирай и предавай за рециклиране пластмасови опаковки в своя квартал
Април, май и юни 2021 г. (А защо не и през останалото време?)
Разделното събиране на отпадъци продължава както и преди. Надяваме се, че след края на кампанията, повече хора като теб ще продължат да събират разделно и пластмасата, металът, хартията и стъклото няма да се озовават на битовите сметища, а в заводите за рециклиране.
Не. В жълтите контейнери за рециклиране се предават само празни и сухи опаковки от пластмаса и метал. Не пускайте други пластмасови изделия. Те не могат да се рециклират и в нашия случай само ще затруднят дейността на организациите за оползотворяване на отпадъци.
Всеки месец ще получаваме от нашите партньори по места информация за събраните количества пластмасови опаковки в градовете, които участват в инициативата.
Опаковките трябва да са празни, сухи и добре смачкани, за да не препълват контейнера. За още информация за разделното събиране и защо е важно виж тук
Жителите на няколко български града ще се зарадват на нови градски елементи срещу събрани за рециклиране пластмасови опаковки.
Партньорство за красива и чиста България е част от _Място България – дългосрочна програма на сдружение „БГ Бъди активен“, с партньорството на Фондация Кока-Кола, за промяна на средата, в която живеем.

Чрез нея помагаме на хора и сдружения от малки и големи населени места да изградят чисти, красиви и достъпни публични пространства, които да подобрят социалния живот на местните жители.