Програма на сдружение BG Бъди активен

5-те най-чести извинения да не рециклираме и защо не са оправдани

Знаете, че когато изхвърляме отпадъците разделно, сме изправени пред предизвикателството как да усвоим пространството за отпадъците у дома, като вместо 1 използваме няколко различни кошчета за боклук. Oсвен него, сме чували още десетки оправдания за това защо не събираме разделно опаковките. 

Мотото ни е – да се отървем от предразсъдъци! Събирай разделно! Нека повече да действаме – с истинско чувство на удовлетворение! И нека заразяваме с такива действия, а не с бездействие! Защото ИМА СМИСЪЛ!

Ето 5-те най-чести извинения да не рециклираме и защо не са оправдани:

 

1.„Боклукът от трите цветни контейнери се събира с един камион и се смесва!“

Във всеки град и район има определен седмичен график за събиране на отпадъците от контейнерите, като в един ден се извозва само един вид отпадък – хартия, пластмаса или стъкло. На камиона има голяма информационна табела, която показва в този ден кой цвят контейнер се изпразва. Фирмата изпълнител няма полза от това да смесва боклука, тъй като средствата, които печели, са от продадената суровина на обработения отпадък. 

  1. „Няма цветни контейнери в близост до моя дом!“

Броят на необходимите контейнери за рециклиране се определя според броя на живущите граждани в дадения район и съгласно законодателството. Макар и да не са толкова много, колкото са сивите контейнери за битов отпадък, цветните ги има и само трябва да се огледаш малко повече, за да ги намериш. Много вероятно е да са точно зад съседния блок, но да не си ги забелязал, докато бързаш за училище или работа. 

 А за да ги стигнеш, ще ти трябва само с 1-2 минути по-дълга разходка. Печели и здравето ти, и природата!

3.„В България няма рециклиращи заводи!“

Събраните от цветните контейнери отпадъци от опаковки се сортират и разделени по видове, се балират и траспортират за рециклиране в едно от над 50-те предприятия в страната

4.„Нямам място за три коша вкъщи!“

Липсата в този случай е не на място, а по-скоро на желанието ти. В идеалния случай в дома си трябва да имаш четири коша – за хартия, за пластмаса и метал, за стъкло и за битов отпадък, който не може да се рециклира. Ако нямаш възможност да поставиш такива, има няколко различни варианта, които може да изпробваш, докато намериш този, който най-добре работи за теб.

Например, в домакинството хартиените отпадъци се състоят най-вече от салфетки, домакинска и тоалетна хартия, които не могат да се рециклират и са за сивия контейнер. Рециклируемата хартия са най-вече тетрадките и документите. Преди да ги изхвърлиш, просто може да ги нареждаш на купчинка в шкаф или на етажерка.

Използваните стъклени буркани и бутилки, след като си ги измил, също може да наредиш в някой от свободните кухненски шкафове или на плот, докато дойде време да ги изхвърлиш. Така свеждаш нуждата си от кошове до два – един за битовия отпадък и един за пластмасата и метала.

Разбира се, винаги е вариант да събираш отпадъка си в различни торби, без те да са обособени в кошчета.

5.„Не мога да променя навици, с които съм свикнал цял живот!“

Завършваме списъка с най-тъжното оправдание. Може да започнеш с дребни стъпки като да рециклираш само кофичките от кисело мляко или пластмасовите бутилки и постепенно да преминеш към разделно събиране на всичкия си отпадък. Важното е да осъзнаеш, че действията ти са от значение и всички трябва да бъдем отговорни към природата и средата, в която живеем.

 

За още интересна информация за рециклирането следете сайта на _Място България

No Comments

Post a Comment