Програма на сдружение BG Бъди активен

Здравей! Помниш ли ме?

С теб се познаваме добре. Пихме заедно кафе вчера. Аз съм една малка опаковка. Моят път, вероятно ще приключи на сметището заедно с тонове отпадъци и неизползвани ресурси.
Но с твоята помощ и малко късмет мога да продължа своя живот, ако ме изхвърлиш в жълтите контейнери.

Защото аз имам една мечта. Искам да съм полезна!

Помогни ми да сбъдна моята мечта, а аз ще ти се отплатя, като направя твоя град по-добро място за живеене!

Как?

ВАРНА

Изхвърляй пластмасовите опаковки в контейнера за рециклиране на пластмаса във Варна и квартал Христо Ботев ще получи 2 големи футболни врати

СИЛИСТРА

Рециклирай пластмасовите отпадъци, като ги изхвърляш в съответните контейнери и градът ще получи нови кошчета за отпадъци

ПЛОВДИВ-център

Събраните пластмасови отпадъци ще финансират реновиране на публично пространство в центъра на града

ШУМЕН

Дай шанс на неизползваните ресурси да заживеят отново и покажи, че можем да направим #Промянатавъзможна

Нашата задача:

Да съберем 30% повече пластмаса за рециклиране спрямо миналата година

През изминалата година кампанията „Искам да съм пейка, рециклирай ме!“ премина с огромен успех в Пловдив, като за последните три месеца на 2019 г. регистрира увеличение с 69% на събраната за рециклиране пластмаса в жълтите контейнери на ЕКОПАК България в районите “Централен” и “Тракия”!

Гражданите на двата квартала бяха поканени да участват в инициативата, като събират разделно и пускат за рециклиране в жълтите контейнери в кварталите си пластмасови опаковки. Така те сами си подариха пейки с елементи от рециклирана пластмаса!

Нови места за срещи и разговори на открито бяха поставени и в други локации в града в края на м. март 2020. – в две училища, в парк и пред Дома на културата.

Има смисъл да правим малки стъпки, с които да постигнем промяна и да живеем в по-чист и по-красив град. Разделното събиране и рециклиране на отпадъците е пример за едно от многото “малки” неща, които можем да правим всеки ден, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда! Радваме се, че пилотното издание на инициативата “Искам да съм…. “ , което направихме в Пловдив през 2019 г., през тази година ще се реализира в национален мащаб.

Кога?

През октомври, ноември и декември 2020 събирай пластмасови опаковки и ги пускай за рециклиране в жълтите контейнери (пластмаса и метал) в своя град и район. Ако съберем 30% повече пластмаса от миналата година, всеки от градовете-участници ще получи изброените по-горе предметни награди с обществено значение и полза.

Нека всички видим резултатите от рециклирането на пластмасата и нейния втори живот!

cal

Започни сега!

  • Събирай празни пластмасови опаковки – вкъщи и в офиса! За да те улесним сме събрали 15 съвета как да събираш разделно и да рециклираш правилно.
  • Пускай събраните опаковки за рециклиране в жълтите контейнери !
  • Ако Общината в твоя град поддържа списък с контейнерите за разделно събиране за различните райони, можеш бързо и лесно да откриеш кой е най-близкият до теб.
  • Важното е да започнеш! А след като се убедиш, че разделното събиране не е страшно, се надяваме да продължиш да го правиш.
  • Покани и колегите! Ако си в Пловдив и нямаш условия за разделно изхвърляне на отпадъка, можем да помогнем с цветни офисни кошове. Пиши ни още сега във фейсбук или на някой от мейлите: [email protected] или [email protected]
  • Насърчи съучениците си да участват: А защо да не ни изпратиш и снимка, с която да насърчим и други млади хора да се включат в рециклирането и да получат супер награди за своя град!

 

Ако твоето населено място не е част от кампанията „Искам да съм… полезен. Рециклирай ме“ Не се колебай дали да събираш и изхвърляш опаковките разделно! Не го мисли много – действай сега!

Често задавани въпроси

Защо правим тази кампания?

Искаме да покажем на хората в България. че си струва да се рециклира, като върнем обратно в обществото част от събраните ресурси (пластмаса).

Как да участвам?

Събирай и предавай за рециклиране пластмасови опаковки в своя квартал

Колко време продължава инициативата?

Октомври, ноември и декември 2020 г. (А защо не и през останалото време?)

Какво се случва с отпадъците след края на инициативата?

Разделното събиране на отпадъци продължава както и преди. Надяваме се, че след края на кампанията, повече хора като теб ще продължат да събират разделно и пластмасата, металът, хартията и стъклото няма да се озовават на битовите сметища, а в заводите за рециклиране.

Всички видове пластмаса ли събирате?

Не. В жълтите контейнери за рециклиране се предават само празни и сухи опаковки от пластмаса и метал. Не пускайте други пластмасови изделия. Те не могат да се рециклират и в нашия случай само ще затруднят дейността на организациите за оползотворяване на отпадъци.

Как се измерват събраните количества?

Всеки месец ще получаваме от нашите партньори по места информация за събраните количества пластмасови опаковки в градовете, които участват в инициативата.

Как да събирам пластмасови опаковки за рециклиране?

Опаковките трябва да са празни, сухи и добре смачкани, за да не препълват контейнера. За още информация за разделното събиране и защо е важно виж тук

Какво ще получат градовете, които участват в кампанията?

Варна – един от кварталите ще получи 2 големи футболни врати, в Силистра ще подарим нови кошчета за отпадъци. Пловдив-център – ще подпомогнем реновирането на публично пространство в центъра на града, в Шумен предстои допитване

Кой организира кампанията?

_Място България е дългосрочна програма на сдружение „БГ Бъди активен“, с партньорството на Фондация Кока-Кола, за промяна на средата, в която живеем.
Чрез нея помагаме на хора и сдружения от малки и големи населени места да изградят чисти, красиви и достъпни публични пространства, които да подобрят социалния живот на местните жители.