Програма на сдружение BG Бъди активен

Разполагат дизайнерска пейка с дърво в Свищов

Градът получава креативната мебел за сядане, като награда от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”

Дизайнерска пейка, под формата на огромен шезлонг с дърво в средата, бе поставена в двора на център за грижи на хора в неравностойно положение в град Свищов. Пейката е награда към Община Свищов, която бе отличена от сдружение BG Бъди активен за Община #БезОтпадъци 2022 от кампанията Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”.

Градът бе един от първите включили се в кампанията и поставили Шишеяд за разделно събиране на пластмасови бутилки. Много бързо след инсталирането на първия такъв, кметът на града д-р Генчо Генчев взема решението да инсталира още 10 арт инсталации и да ги постави във всички местни учебни заведения. “Включвайки учебните заведения въвличаме преподаватели, ученици и родители, като ги мотивираме и учим да събират разделно. Разработихме и специална платформа за въвеждане и следене на разделно събраните отпадъци на територията на Свищов, като само от Шишеядите през изминалата година, събраното количество, което отчетохме, е 500 kg РЕТ пластмаса”, казва д-р Генчо Генчев, кмет на Община Свищов – “Гордея се, че именно нашият град е отличен за пример за това, че най-добрите резултати се получават, когато НПО сектор, граждани и администрация работим заедно. Надявам се, че повече общини ще се убедят, че има начин да си сътрудничат успешно с хората”

Припомняме, че първата такава бутикова пейка бе поставена в Пловдив през 2020-та, пред кметството в район Тракия, Община Пловдив, като тя отново бе дарена на местните жители като награда за активното и отговорно участие в първото издание на едноименната кампания. Пейката е с форма на огромен шезлонг, с капацитет 4 души, а в средата на конструкцията е разположен регулируем отвор за поставяне на дърво от кашпа или засадено такова, което да осигури необходимата сянка. Регулиращият се отвор, позволява дървото да бъде с различна  дебелина на ствола.  Градската мебел разполага и с колела за по-лесно придвижване, като по този начин позволява нейната локация да бъде променяна по-лесно.

Даряваме креативната градска пейка на община Свищов, като знак на благодарност за активността им през изминалата година и за да насърчим и останалите общини да се включат в кампанията, като им покажем добрият пример и че нещата могат да се случват. Подобни дизайнерски места за сядане, целят да подобрят функционалността и облика на  публичните зони в градската среда. Идеята ни е да покажем нуждата от повече зеленина около местата за сядане”, казва Ласка Ненова, основател на сдружение BG Бъди активен. През 2023-та, координаторите от BG Бъди активен ще продължат да бъдат медиатор между граждани и администрация, в посока обединени усилия за превъзпитание и информиране на населението за негативите от отпадъчните действия и поемане на отговорност към средата. Сдружението продължава и дългосрочната си работа в посока застъпничество, като работи с общини от цялата страна чрез различни кампании и инициативи. Поредната такава е надпреварата за ЕКО-отговорна Община 2023, която странира през март и ще продължи до октомври, като на 12-ти октомври, в Деня на Общините на Република България, ще бъде връчена и титлата за най-зелена Община #БезОтпадъци.

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Партньор на кампанията е Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Медиен партньор на кампанията е Дарик Радио

No Comments

Post a Comment