Програма на сдружение BG Бъди активен

В резултат на инициативата за рециклиране (пре)създадохме МЯСТО в Пловдив

Дейностите по облагородяване на междублоковото пространство и (пре)създаване на новото Място са резултат от кампанията Искам да съм Полезен. Рециклирай ме! на сдружение БГ Бъди активен.

Граждани и доброволци заедно облагородиха градинка в междублоково пространство в Пловдив. Инициативата стана възможна благодарение на пловдивчани, които събираха разделно отпадъците си и ги рециклираха през последното тримесечие на 2020г..

В последните седмици, междублоковото пространство, разположено в близост до НГСЕИ (Национална гимназия по сценични и екранни изкуства), бяха привлечени множество живущи от близките блокове, които се включиха за да предадат един нов облик на „запуснатата градинка пред входа си“.

Инициативата беше подкрепена от Община Пловдив и ОП „Градини и паркове“, които съдействаха с оформяне на короните на дърветата, премахване на опасни  изсъхнали дървета, насипване на почва и озеленяване. На мястото, беше отстранено на 1 сухо дърво а бяха засадени 4 нови от видовете: Ясен, Чинар и Рустифина. Служителите на градини и паркове затвориха и една от шахтите, която след това бече боядисана и „озеленена“ от хората от блока.  Доброволческата акция продължи с оформяне на пространството на което често паркират автомобили, като самата зелена площ беше обособена така, че тази практика да бъде прекратена. Мястото беше оформено и с цветни гуми, саксии и цветя, а близките шахти бяха освежени и боядисани, около тях беше засадена пълзяща растителност.

място
място
място

Хората от от блоковете в близост се включиха заедно със своите деца, които получиха своите първи уроци в боядисването и градинарството. Чрез общите усилия, зелената площ придоби нов, цветен и свеж облик. Местната общност преоткри пространството и инициира допълнително озеленяването, като всички включили се донесоха разстителност и ежедневно полагат грижи за поливането и подобряването на обстановката.  Едно от семействата засади красива Магнолия и мястото се превърна в малък зелен оазис. БГ Бъди активен предостави на живущите пособия за напояване, за да могат да поддържат пространството си свежо и зелено. На място,  в близост до училището ще бъде поставено и кошче за отпадъци.

Обновеното МЯСТО вече е в ръцетена живущите от блока, които бяха обединени чрез дейностите по облагородяването, което следва  принципите на т.нар. място-прaвене (Placemaking)

място
място
място
място
Градът е това, което хората създават, и основната цел в работата на БГ Бъди активен е осъзнаването на личната роля, която всеки един от нас носи, за това, градската среда да изглежда приятно. С вярата, че заедно можем да превърнем Града в наш приятел, продължаваме да намираме съмишленици и да ги вдъхновяваме да променят средата около тях.
Placemaking акцията е само начална стъпка от цялостното реновиране на междублоковото пространство, което успя да обедини граждани, местни жители, НПО сектор, учебно заведение и местната администрация в идеята за създаване на локация с характер, която да събира малки и големи, хора от квартала, а защо не и да бъде интересна и посещавана от пловдивчани и от гости на града. В момента тече изготвяне на цялостна визия и предложение и план за реновиране на площадката.
Благодарим за съдействието на ОП „Паркове и градини“ и Район Централен, Община Пловдив, както и на всички включили се по време на деностите.
Те са първа стъпка от мащабната предстояща промяна на пространството и е в резултат от участието на гражданите в кампанията на Искам да съм полезен…Рециклирай ме! 2020 год, по време на която жителите събираха пластмасови опаковки за рециклиране, а в замяна на събраното количество те получават обновяване на градска зона по тяхно желание.
No Comments

Post a Comment