Програма на сдружение BG Бъди активен

аз ти пловдив

5 урока по тактически урбанизъм

От временен до постоянен проект – Pop-Up или „временно изникналите“ проекти, резултат от обществена намеса и бързи работещи решения, могат да доведат до трайната промяна на едно място. 

Жителите на града отдавна практикуват свободна форма на тактически урбанизъм като променят занемарените места, използвайки подръчни материали, за да ги направят достъпни и използваеми. Но през последните години това доброволчество прерастна в течение. Недоволни от бавния темп и високата цена, с която планираните проекти осъществяват промяната, практикуващите тактически урбанизъм с успех търсят и откриват начини, по които да ускорят процеса или просто оползотворяват занемареното пространство с работещо временно решение.

Точно тези временни намеси насърчават обществения интерес и по практичен начин доказват необходимостта от траен проект, като са своеобразна тестова фаза, която доказва или отхвърля нуждата от промяна.

popup
„Букинистите“ в Париж променят облика на крайбрежието на Сена създавайки пазар за книги още през 1800г.

Непосредствената намеса е директния подход при промяната на улица или пространство, който ги трансформира в паркове, площади, по-преки пътни отсечки, велоалеи и дори градини. Свидетели сме как тази директна намеса на общността може да доведе до реална промяна, какъвто е казусът с площада Ню Йорк Сити Таймс Скуеър, чието начало е поставено с временно затваряне на улици, малко боя и евтини плажни столове, а днес може да се похвали с дизайнерски пейки, маси и специално обособени зони на дейност за уличните артисти и изпълнители на града.

тактически урбанизъм
„New York’s Times Square“ започва като временен проект

Как да осъществим тази промяна? Какво трябва да направят практикуващите тактически урбанизъм, за да са сигурни, че временните решения ще доведат до трайно осъществяване на проект, а защо да не стигнат и по-далеч: да отворят път за промяната в по-голям мащаб?

Уебинар по темата, воден от NACTO (National Association of City Transportation Officials) и GDCI (Global Designing Cities Initiative) очертава следните пет урока от практиката, които помагат в превръщането на временен проект в постоянен.

1. Открийте потенциала

Във всеки град има зле поддържани или неизползвани пространства. Подходът на тактическия урбанизъм е да разкрие по какъв начин едно неусвоено пространство може да се трансформира в полезно: в място, което подобрява безопасността, в обществена сграда или промяна, която води до икономическа полза. Един от примерите по-долу: празен паркинг в центъра на Маями е превърнат в приятно за престой публично пространство, което в период от 23 дни е било посетено от над 20 000 човека. Преобразяването на паркинга води незабавно до пълноценното усвояване на мястото и спомага за ангажимента, който местните политици поемат – да превърнат трайно пространството в полезно за града.

popup park
Бискейн Грийн – поп-ъп парк в центъра на Маями

2. Ангажирайте инвеститорите още в самото начало

Публичното представяне на един проект може да спомогне за генериране на нови идеи, да доведе до подкрепа от общността и да промени подхода към проблемите на района. „Ангажирането на общността преди непосредствена намеса в градската среда е особено важно, тъй като генерира подкрепата, от която ще има нужда, за да се превърне едно временно решение в постоянно“, твърди Скай Дънкан, посочвайки примери за обществено одобрение от квартал Сантана в Сао Паоло, Бразилия. В един от тях основният екип организира общ уъркшоп, провежда анкета за мнението на местните жители и използва тебешир и конуси за да изпробва предварително вида на планираната промяна. Въпреки че коства време, този подход си подсигурява особенно важното обществено одобрение в прехода от временно решение до трайна реализация.

попуп парк
Членове на общността в Сао Паоло, Бразилия: активно ангажирани с временен проект за намеса в градската среда

3. Документи и статистики

Снимките „преди“ и „след“, както и статистиките са важна част от реализирането и утвърждаването на един проект като траен. Фотосите, които напълно точно представят мястото преди и след намесата са едно от най-убедителните оръжия на тактическия урбанист. Разнообразието от ракурси – снимки от единия край на улицата, от различна височина, както и въздушни снимки – също са убедително доказателство в търсенето на подкрепа и гарантирането на трайна промяна.

Статистиките, които отразяват промените „преди“ и „сега“ също са ключова част от документацията и представянето на проекта в пътя му до трайна реализация. Преброяването на личните автомобили, преминаващите, велосипедистите и пешеходците, както и отчитането на личното отношение на хората към въпросното пространство подкрепят въвеждането на нови практики и дизайн в полза на общността. Статистиките варират съобразно проекта – ако той засяга сигурността на пешеходците, може да регистрира скорост и проблеми с пешеходните пътеки; проекти, които засягат промяна на занемарени места могат да наблегнат на увеличения брой посетители в района и др.

попъп парк
Събирането на данни за броя на пешеходците, скоростта на превозните средства и др. ключови метрики спомагат за промяната на улиците и пешеходните зони

4. Привличане на внимание 

Използването на цветни материали, изкуство и творчески изработени промо материали ще помогне в привличането на внимание към приложената преобразяваща намеса. Координирането на трансформацията съвместно с придружаващо събитие или организирането на ново може да помогне в популяризирането на мястото и да привлече медиен интерес. Във Форталеца (Бразилия) например, екипът на проекта Cidade 2000 организира „научи се да караш“ велосипеден уъркшоп, както и уъркшоп по градска мебел, към които включи допълнително жива музика, здравна клиника и временна бръснарница. Ярка маркировка и очертания по асфалта насочваха потока от хора към събитието, а за децата имаше организирани игри, които показваха каква би била ползата от новоусвоеното място

тактически урбанизъм
Намеса спомогна за обособяването на място за уличните артисти край зообогическата градина Анбеса в Адис Абеба, Етиопия. 

5. Разположете проектите така, че да вдъхновят нови

Тактическият урбанизъм може да се използва в популяризирането на нови подходи, които от своя страна могат да променят съществуващо статукво или да вдъхновят изцяло нови програми. Например програмата Quick Build в Бърлингтън, щата Върмонт е вдъхновена от добре изпълнен временен проект. Програмата Quick Build използва нискобюджетни строителни материали за да тества нов подход към дизайна и с тези демонстрационни проекти задейства по-лесното приемане на трайните промени. Проектът „Le Gare“ в Адис Абеба, който променя тротоарите и отбивките в района, правейки ги по-безопасни за пешеходците, вдъхновява града за цялостна промяна на тротоари и отбивки в зони с голям брой пътни произшествия.

Тактическият урбанизъм е важно средство в „кутията с инструменти“ за промяна на градската среда. От времето на първия Паркинг ден, до днес примерите за добри намеси се увеличават многократно и дават ценна обратна връзка за работещите практики – временни трансформации, подкрепа от страна на обществото и политиците, развитие на трайни проекти.

Но тактическият урбанизъм не е вълшебно копче. Планиращите и дизайнерите трябва да успеят да разкрият потенциала на един проект, да измерят неговия успех, да привлекат внимание към него и да използват временната намеса като средство, което проправя пътя на трайните промени. Всичко това е важно, за да имаме удобни за живеене градове, по-безопасни улици и нови и полезни пространства за почивка.

В краят на май и началото на юни 2019г., Бг Бъди активен разположи пред Централна поща в Пловдив първият в България Pop-up парк. Подвижният парк цели да покаже, че градските пространства могат да се преосмислят като места за хората и да докаже че да си активен не е въпрос само на пари. Новото временно зелено пространство беше оформено чрез изкуствена трева, цветя, маса, пейки и барбарони, чадъри, маса за тенис, батут,кът за снимки. Пловдивчани и гости на града можеха да се включат в календара на събитията, в който бяха заложени безплатни събития, включващи различни игри и възможности за физическа активност и забава. Pop – Up паркът беше разположен на мястото в продължение на шест дни и разгърна потенциала за изграждане на ново гражданско пространство в сърцето на града. Pop-up паркът  беше представен, като добра практика за нетрадиционно градско пространство, подходящо за физическа активност, по време на проектна среща по проекта MOVEment spaces, която събера представители на 8 държави под тепетата. Организацията се включи и в първият в България ПАРК(инг) ДЕН ,като разположи на ул. Партиарх Евтимий своето зелено „паркомясто“.

В своя стремеж за промяна и устойчивост на своите проекти, и за да покаже, че нетрадиционните градски пространства могат да бъдат използвани функционално, BG Бъди активен осъществява от 2017г.  проекта _Място, финансиран от Coca-Cola Foundation. В момента екипът работи по новия си проект _МЯСТО България, в който с участието на местните граждани и процесаът placemaking, ще бъдат изградени нови социални пространства, привлекателни за младите хора, обединяващи в себе си възможности за спорт на открито, социални контакти и възможност за културни изяви.

Pop-up паркът донесе допълнително зеленина в центъра и освен, че беше място, подходящо за отдих, той предложи и различни възможности за забавление  на малки и големи. Всяка вечер от  18 часана територията на парка се провеждаха различни демонстрации на тренировки, като част от Седмицата на физическата активност и спорта MOVEWeek,която се проведе от 28-ми май до 3 юни 2019г.

popup park plovdiv
Временен фитнес парк в Пловдив
Първият временен парк в Пловдив (pop-up park) бе изграден през пролетта на 2018 година в рамките на Седмицата на физическата активност и спорт MOVE Week. Парка разполагаше с тенис маса, баскетболен кош, федербал, футбол и други игри за малки и големи. В същото време през уикенда предложиме, с любезното съдействие на WOW Gym Пловдив,  и различни тренировки – бойни въжета, работа с пудовки и др.
паркинг ден
Парклет в центъра на Пловдив
Първи парклет тест в Пловдив. В рамките на три дена поставихме конструкция от рециклиран дървен материал на една от улиците в центъра на Пловдив. В последствие нашата креативна пейка беше преместена пред сградата на община Тракия и остана там цяло лято – като стана любимо ново място за срещи и разговори на местните граждани. 

Част от статията е по материали на Globaldesigningcities.org 

No Comments

Post a Comment