Програма на сдружение BG Бъди активен

фасове

Плаж #Без Фасове – кампания във Варна и Езерец – видео

Сдружение БГ Бъди активен, Морски клуб Приятели на морето, сдружение Pоwer Jump и _Място Езерец, организират мащабна информационна кампания на плажове от Северното Черноморие с цел превенция на замърсяването с фасове.
По време на дългия почивен уикенд – 4,5,6 септември, доброволци ще раздават пепелници по плажната ивица на Варна и Езерец. Доброволците ще проведат и мащабна информационна кампания, целяща повишаване на информираността за замърсяването и превенцията му.
Акцията, цели опазването на околната среда, и в частност намаляване на замърсяването от цигарени угарки. Фасовете изпреварват найлоновите торбички и пластмасовите сламки като най-разпространеният замърсител. Всяка година в света се изхвърлят около 680 милиона килограма тютюневи отпадъци. Угарките от цигари са замърсител, който от „БГ Бъди активен“ и партньорските от Варна и Северното Черноморие са взели на прицел в част от дейностите посветени на опазването на чистотата в града, намаляването и рециклирането на отпадъци.
Освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят, може би заради малкия му размер. Именно за това, ние наричаме цигарите- малкия, невидим ГОЛЯМ отпадък
Ако сте решили да посетите нашето Северно Черноморие този уикенд, оглеждайте се за нашите доброволци, спрете ги и им задайте Вашите въпроси, свързани със замърсяването, разделното събиране на опаковки, рециклирането и личната отговорност към средата! Не се колебайте да си поискате и джобен пепелник, в който да събирате своите цигарени угарки, докато плажувате.
Промяната започва от нас. Не може да обвиняваме другите за средата около нас, докато самите ние хвърляме било то фасове, бутилки, люспи от семки, хартийки и други в природата. Хората трябва да се научат да мислят критично и към себе си!

Кампанията е част от инициативата Партньорство за красива и чиста България, подкрепена от Фондация Кока-Кола и част от дългосрочната програмана БГ Бъди активен МЯСТО България

No Comments

Post a Comment