Програма на сдружение BG Бъди активен

околната

Oтбелязахме деня на околната среда

Околната средa също си има своя дне от календара.  В Пловдив отпразнувахме 05.06 с образователни активности
Oколната среда отбелязахме на 05.06! Това стана чрез програма с активни игри, еко театър и еко празник. Активните събитията са част от програмата на #MOVEWeek Пловдив.
В деня на околната среда, нашето послание бе насочено главно към най-малките. Ние осъзнаваме, че привличайки ги към каузата #БезОтпадъци в най-ранна възраст, ще изградим в тях устойчиви навици. Ще успеем да им помогнем да израстат отговорни възрастни с отношение към средата около тях.
Богатата програма в съботния ден беше посветена на опазването на природата.
Околната

MoveWeek – се проведе на територията на Младежки хълм в седмицата 01-06 юни, като в  дните 03-06 юни програмата беше съчетана и с традиционният Food Park Festival, чиито организатори за поредна година провеждат фестивала с насърчаване на мисията за по-малко отпадъци. 

По време на седмицата на събитийната територия бяха разположени пунктове за разделно събиране на отпадъците. За разлика от минали години по време на фестивала, отбелязахме подобряване нивото на рециклиране, като хората изхвърляха в кошовете само рециклируеми материали. (За сравнение през изминали години в кошчетата попадаха мазни съдове, които доброволците трябваше да отстраняват).

На цялата фестивална зона бяха разположени информационни пирамиди, част от кампанията Искам да съм полезен. Рециклирай ме!

Големи флагове

указваха пунктовете за разделно събиране, а доброволци раздаваха на посетителите специални пликове, в които могат временно да съхраняват нерециклируеми отпадъци като фасове, салфетки и други докато намерят подходящо за изхвърлянето им място.

На 05.06 по случай Световния ден на околната среда децата станаха зрители и участници в еко театър. Той беше оррганизиран заедно с нашите партньори от Екопак. Представлението беше с образователен характер и забавляваше всички посетители на поляната – и малки и големи. Той беше последван от Чисти игри, проведени от Доброволците на БГ Бъди активен.

След образователните активности на всички бяха раздадени награди – тениски, книжки, плюшени играчки.

Събитието беше специално отразено като добър пример от BTV, като събитието беше анонсирано в новинарски блокове и публицистични предавания. Заедно с репортерите на BTV, на фестивалната територия дойде и Зеленко – героят на рециклирането от кампанията “Да изчистим България” на едноименната телевизия. Заедно с репортерите обърнахме внимание и на проблемът с Фасовете. На територията на фестивала беше поставена инсталацията на БГ Бъди активен “Малките- големи отпадъци”„ която представлява огромни фасове, които да провокират вниманието на всички за това къде изхвърлят своите фасове, които са един от големите токсични замърсители на планетата. През седмицата, посланията ни достигнаха до над 15 000 души.

Репортажът на БТВ гледайте тук:

No Comments

Post a Comment