Програма на сдружение BG Бъди активен

17 тона разделно събрани отпадъци по повод Ден на рециклирането

Конкурсът за еко отговорна Община  #БезОтпадъци продължава до края на септември

Близо 10 тона е количеството събрани и предадени за рециклиране пластмаса, хартия и стъкло. Това съобщиха организаторите на надпреварата за еко-отговорна община на България 2023 – сдружение BG Бъди активен. Събраното количество, от арт инсталациите Шишеяд, бе отчетено от общините-участници в конкурса към едноименната кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, като част от първото събитие от eкo календара – Ден на рециклирането.

Общините бяха предизвикани да вземат участие в надпреварата, а  близо 20 са вече включилите се населени места, които са заявили желанието си в създадената регистрационна форма. Сдружението координатор отличи четирите най-активни населени места от първото събитие от зеления календар на кампанията – Ден на рециклирането, като това са – с Ослен Криводол, с Марково, град Свищов и град Девня. Те застават и начело във временното класиране на конкурса, като в следващите месеци предстои поредица от събития, в които всички включили се общини, ще могат да проведат различни инициативи, ориентирани към гражданите в посока промяна на нагласите и отговорно поведение към средата около нас.

“Превенция и осигуряване на условия. Това са двете основни послания, които отправяме към общините с покани да им подадем ръка”, коментира Ласка Ненова, основател на сдружение BG Бъди активен – “В наше лице общинските администрации откриват партньор, който ги подкрепя с осигуряване на know how, идеи, знания и ресурси в посока комуникация с гражданите и активизирането на общности”. BG Бъди активен е експертен екип с богат опит в управление на проекти, администрация, комуникация, обучения и тренинги, работа в различни посоки, свързана с теми като публично здраве и активно гражданство. Сдружението отправя апел към всички населени места – малки и големи, които имат нужда и търсят творчески подход в посока наредбите и заповедите за рециклиране,  да се свърже с тях.

 

Освен към общините, сдружението ангажира към Ден на рециклирането и  училища и детски градини от цялата страна. Над 100 учебни заведения се включиха в кампанията, като организираха  различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на  отпадъчни материали и други. Всички участващи училища и детски градини организираха разделно събиране на пластмасови бутилки, като в рамките на 1 месец те събраха над 5 800 кг.  С това общото събрано количество разделно отпадъци (пластмаса, хартия, стъкло) е над 17 тона.

Надпревара Община #БезОтпадъци се организира  като част от кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, от сдружение BG Бъди активен.  Конкурсът стартира през месец март и ще продължи до края на м септември и има за цел да мотивира повече Общини да работят за ангажирането на гражданите, бизнеса, НПО сектора по темите за разделно събиране и рециклиране. Чрез организиране на различни кампании, събития или дейности, за събиране на пластмасови, стъклени, хартиени и метални отпадъци, както и информационни кампании за повишаване нивата на рециклиране и превенция на замърсяването, общините ще имат възможност да се съревновават с останалите участващи общини за титлата Община #БезОтпадъци.  Общината победител ще получи титлата Еко отговорна Община на България 2023 и финансова награда, която да използва за облагородяване (placemaking) на публично пространство – парк, градинка, зона за отдих,  в своята територия.

Титлата Община #БезОтпадъци ще бъде официално връчена на 12-ти октомври – Ден на общините в България. Паричната награда, ще бъде използвана по предназначение – облагородяване на публично пространство в общината победител. Всички участвали общини ще получат сертификат за участие, а общината победител ще получи титлата Община #БезОтпадъци. Пълните критерии и възможности за включване могат да бъдат открити в сайта на организаторите: https://bgbeactive.org/nadprevara-eko-otgovorna-obshtina-2023/ 

Надпревара за Община #БезОтпадъци 2023 е част от дейностите по кампания Искам да съм полезен…Рециклирай ме! и се осъществява с подкрепата на Фондация Кока Кола. Партньор на кампанията е Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България

No Comments

Post a Comment