Обратно към _МЯСТО България

Световният ден на рециклирането е инициатива, насочена към градовете и включва училища, фирми, организации и единици хора, целяща да стимулира и демонстрира различни начини да се рециклират ежедневните отпадъци. Всички участници са символично наречени “Герои на рециклирането” (#RecyclingHeroes). Координатор на инициативата в България е сдружение BG Бъди активен.

Global Recycling Day се отбелязва традиционно на 18 март по инициатива на Global Recycling Foundation.Темата през тази година отново е “Герои на рециклирането”!
#RecyclingHeroes цели да бъдат популяризирани историите на хора-авторитети и вдъхновяващи личности, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и рециклирането са приоритет. В периода могат да се проведат различни работилници за рециклиране и арт-инициативи, посветени на нуждата от намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране.

За поредна година сдружението ще координира дейности в мрежата си от училища, и ще насърчи преподавателите да ангажират децата с важни теми за разделното събиране, рециклирането и опазването на природата. Освен в училищата кампанията ще обедини десетки градове в страната, в които ще се проведат инициативи посветени намаляването на отпадъците и рециклирането.

 

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИШ?

ЗА УЧИЛИЩА

РЕГИСТРИРАЙТЕ ВАШЕТО УЧАСТИЕ ТУК

Ще превърнем Ден на рециклирането в МЕСЕЦ на рециклирането! От 18-ти февруари до 18 март, училищата и детските градини в цялата страна ще бъдат предизвикани в надпревара за организиране на разделно събиране на пластмасови бутилки.  Всяко училище събрало минимум 5 чувала с чисти и смачкани пластмасови бутилки, и върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата “Герой на рециклирането!”.

Включете се в голямото предизвикателство и спечелете Шишеяд!

Ангажирайте децата и родителите да събират и носят в училището чисти и смачкани бутилки. За да отчетете събраното количество към нас, ще Ви е необходима кантарна бележка, за върнатото количество на пункт за рециклиране! Училището събрало и отчело най-голямо количество се бори за титлата Герой на рециклирането и участва за голямата награда Шишеяд! 

Как трябва да отчетете своето участие? 

 

  • Качете публикация в сайта на училището с информация за Вашето участие, информация за дейностите, които сте включили, снимки. 
  • Споделете в социалните медии за вашето участие като използвате, #БезОтпадъци и #RecyclingHeroes2024 И отбележете страницата на @МястоБългария и @BG Бъди активен.
  • Aко участвате в предизвикателството за голямата награда Шишеяд – изпратете ни кантарна бележка от събраното количество пластмасови бутилки; Изпратете ни до 5 снимки от събраното количество и участието на децата
  • За да участвате за Шишеяд, отчетът следва да бъде изпратен до 5 дни след събитието (до 23 март), като след регистрация ще получите специална отчетна форма 
 

За въпроси се колебайте да се свържете с нас на [email protected]

за офиси и фирми

Вашият офис може да стане част от деня, като покаже своя добър пример и сподели снимки от създадените практики и зелени модели. Свържи се с нас, ако имаш нужда от съвети или би желал да организираш обучение за своите колеги и да разбереш  какво още можеш да подобрите във вашия офис. 

Повече от 60 офиса са вече част от семейството на Офис #БезОтпадъци. Можете да се присъедините към тях и да получите сертификат и стикер, удостоверяващ вашата отговорност към природата.

за организации

Включете се като организирате различни тематични инициативи, посветени на темите за разделно събиране и рециклиране. Свържете се с нас и ще получите идеи и полезна информация, както и помощ в организирането и комуникацията на деня.

за герои

Помогни ни да мотивираме повече хора да събират и изхвърлят разделно, като споделиш твоите лични практики със снимка или видео. Използвай #RecyclingHeroes2024 #БезОтпадъци

Ако искаш да се присъединиш и да споделиш собствения си опит, не се колебай да се свържеш с нас!

© copyright BG Be Active, 2023