Програма на сдружение BG Бъди активен

конкурс лесно на чисто

БГ Бъди активен обявява конкурс за превенция на замърсяването

Чрез конкурс сдружението се стреми да постигне промяна на нагласите на основните замърсяващи групи

Замърсяването е сериозен проблем и голяма част от българите го отчитат като такъв. Наблюдава се висока степен на информираност по проблемите на околната среда и отпадъците. Гражданите са загрижени за последствията.  Те са убедени във важността на своите лични усилия за опазване на средата. Едва трима на сто заявят, че техните лични усилия нямат значение за подобряване на обстановката. Това показва проучване, което сдружение БГ Бъди активен проведе в 6 различни града.

В същото време обаче, живеем в среда, в която отпадъците са изобилни. Сдружението от години полага усилия именно в темата за превенция на замърсяването и промяна на нагласите на гражданите към заобикалящата ги среда, като се стреми да събуди у тях чувството за лична отговорност. През следващия месец пловдивското НПО отправя отворена покана за конкурс свързан именно с тази тема.

Конкурсът носи името “Лесно на чисто” и е част от проекта Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма _Място България. Конкурсът е отворен за специалисти и ентусиасти, за разработка на концепция, с прилежаща криейтив част. С ресурсите на визуалните и семантичните изкуства, да променят нагласите на една или няколко групи замърсяващи.

“Ние си даваме сметка, че пътят към по-чиста държава, град, квартал, улица и дом тръгва от нашето разбиране за чистота и умението ни да живеем заедно с други хора. Въпросът на който търсим отговор е: Как да променим нагласите на тези, които замърсяват?”, - казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен

“С този конкурс се опитваме да потърсим начин, чрез позитивни и негативни стимули да променим проблемното поведение. Да създадем положителна мотивация в посока превенция на замърсяването. Обръщаме внимание на рециклирането и активна роля в почистването. Решението, което търсим е адекватен подход към казуса със замърсяването, който има практическо приложение и ни даваидеи за достигане до проблемните групи.”

Основните проблемни групи граждани, които са зададени от организаторите, са най-често срещаните „цапащи видове“. Това са рибари, шофьори, футболни фенове, пушачи и др. Сдружението още насочи участниците в конкурса да се обърнат внимание и на отпадъците, като тип и локация. Основните тук са:  училищния двор, спирките на градския транспорт, изоставени къщи, междублокови пространства, стадиони и пространствата около тях, крайбрежието и други.

 Всички подадени проекти ще бъдат оценени от изявени представители на популярни медии и рекламни агенции. 

Проектите следва да бъдат изпращани на електронен адрес [email protected] до 15 oктомври 2021г.  Всички творби ще бъдат прегледани от жури, а победителите ще бъдат обявени на 20 октомври. Победителят, излъчен от журито ще бъде отличен с награда от 1000лв.

 

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

No Comments

Post a Comment