Програма на сдружение BG Бъди активен

Скулптура от отпадъци, събрани изцяло от улиците, направи обиколка на Пловдив

Автомобилът, направен от разнородни отпадъци изхвърлени по пътните артерии изненада пловдивчани

 

Автомобил, изработен изцяло от отпадъци събрани от улиците на града, направи скандална обиколка на Пловдив. Автомобилът прикова вниманието на гражданите по време на задръстванията в късния следобед снощи. Арт инсталацията е част от кампанията Шофиране #БезОтпадъци е дело на пловдивския артист Васил Лалов oт Pyrotechnix Crew. Това произведение на концептуалното изкуство  провокира бурни емоции у гражданите в и извън превозните средства.

Инсталацията е част от кампанията за визуализация на проблема с изхвърлянето на цигарени угарки и дребни отпадъци от шофьорите през прозореца по време на път – Шофиране #БезОтпадъци на сдружение BG Бъди активен в партньорство с БАТ България.

 

„Според доклад за „Поведението на замърсяване“ –  едно от всяко пето изхвърляния се оказва неправилно изхвърлен боклук на улицата. По-голямата част от това е в резултат на умишлени действия, като например “изпускане” на отпадъците (54%) или целенасочено мятане/хвърляне на боклуци (20%)“, казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен.            „Бъдейки информиран за последиците и осъзнавайки личната отговорност за постъпките си, човек може да се промени. Сигурни сме в това, защото можем и да го докажем. Чрез наше проучване за нагласите на гражданите за живот #БезОтпадъци направихме съпоставка между данните от две поредни години и резултатът е следния: Докладът посочва сериозно намаление от 9,7% в декларирането на изхвърлянето на отпадъци през прозореца на колата или сред природата. Това означава че има смисъл от всичко, което правим за създаване на “градове за хората” с повече безопасни, здравословни и чисти публични пространства.“ Сдружението целогодишно организира различни кампании и инициативи за осъзнаване на личната отговорност към средата, повишаване нивата на разделно събиране и рециклиране и превенция за замърсяването, като част от дългосрочната им програма _Място България

 

Изкуството винаги има какво да каже по въпроса, не му е в стила да бъде безразлично“, казва Васил Лалов изработил инсталацията – „Целта е чрез силата на изкуството да бъдат показани мащабите на проблема и посланията ни да бъдат по-лесно възприети от реципиента. Изкуството има силата да ни развълнува и да ни накара да се замислим за наистина важните неща. От особено значение е да чуем какво има да ни каже и този път,а посланието е доста директно – не си паркирай отпадъците в градинка, на улицата или на тротоара“.

След днешната демонстрация скулптурата ще се отправи на пътешествие из други населени места в страната, където са планирани да се проведат още информационни кампании по темата за споделена отговорност към заобикалящата ни среда,  с послание за отговорно и „чисто“ поведение

По-рано през месец октомври, отново като част от кампанията Шофиране #БезОтпадъци, бяха проведени три акции в Пловдив, София и Варна. По време на тях посланието за личната отговорност бе споделено чрез силата на театралното изкуство, като  чрез него активистите отправиха своя призив към водачите на автомобили да се замислят следващия път, когато свалят прозореца на колата си, за да изхвърлят нещо, макар и дребно.

Шофиране #БезОтпадъци е инициатива  на сдружение  BG Бъди активен и се осъществява в партньорство с БАТ България, като цели да провокира промяна на поведението в шофьорите в страната, правейки ги по-отговорни спрямо изхвърлянето на отпадъци по време на шофиране. 

No Comments

Post a Comment