Програма на сдружение BG Бъди активен

Шофиране #БезОтпадъци

Кампания за превенция на замърсяването от прозорците на автомобили в градска среда и за насърчаване на отговорното поведение сред шофьорите

По пътя на замърсяването

Често пътищата и улиците се превръщат в малки сметища от различни дребни отпадъци, озовали се по тях поради една или друга причина. Хвърлените дребни отпадъци като бъркалка, опаковка, салфетка или цигарена угарка (фас), се оказват редовна гледка, причинена главно от шофьорите на превозни средства. Какви са шофьорите според анализ на профила им?

Някои от тях са склонни да проявят първични по природа качества и реакции, които не са в отговорния социален спектър, като:

 • Високи нива на стрес
 • Умора
 • Разсеяност
 • Раздразнение
 • Прехвърляне на отговорност
 • Обвинения
 • Крайни реакции
 • Силен субективизъм
 • Ниски нива на емпатия

 

Чувствайки се неуязвими зад анонимността си, шофьорите не мислят за причинените щети в последствие на изхвърлените отпадъци от тях по или около пътя както в градска среда, така и сред природата , включително защитени зони. Приемат го за нормално деяние от ежедневието, на което не обръщат внимание, а вместо това просто подминават, мислейки си, че някой друг ще почисти след тях.

Защо правим тази кампания?

Статистиката

През 2020 година Сдружение БГ Бъди активен, в партньорство с Института за финансови проучвания и иновации в Пловдив, проведе проучване за личното еколого-съобразно поведение и живот #безотпадъци сред представителна извадка от 1000 души, включваща пълнолетни лица до 84-години от шест български града – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Силистра и Асеновград. Анкетираните бяха попитани: „Колко често според Вас близки, приятели и Ваши познати хвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или оставят сред природата: фасове от цигари, билети, опаковки, бутилки и кутии, хранителни и други битови отпадъци“, а резултатите са както следва:

Място България
 • На 93% от анкетираните им се е случвало да изхвърлят фасове
 • На 84% от анкетираните им се е случвало да изхвърлят опаковки
 • На 75% от анкетираните им се е случвало да изхвърлят бутилки и кутии

Задачата: Да променим нагласите и насърчим отговорното поведение сред шофьорите 

 

Кампанията: Шофиране #БезОтпадъци

Кампанията на БГ Бъди активен Шофиране #БезОтпадъци е насочена към превенцията на замърсяването с цигарени угарки (фасове) и други дребни отпадъци, изхвърлени от автомобилите в градска среда. Тя ще се проведе на две нива – дигитално и активационно.

С кампанията целим да достигнем до шофьорите и да им представим информация за последствията от замърсяването с фасове и дребни отпадъци, като така предизвикаме промяна в нагласата и ежедневните им навици. Да им помогнем да открият своите лесни за изпълнения решения, с които проблемът драстично да намали, в резултат на което всички да живеем в един по-чист и приветлив град. Защото промяната започва първо от нас, а доброто никога не остава самоцелно. То винаги открива своите последователи!

Шофиране #БезОтпадъци се осъществява с подкрепата на Бритиш Американ Табако България, като част от дейностите на БГ Бъди активен, с проект „Партньорство за красива и чиста България“ и е част от дългосрочната програма „_Място България“.

града

Да привлечем вниманието към проблема

Артистична кампания на възлово кръстовище за смяна на нагласите посредством провокация и директно послание към шофьорите

В първата седмица на октомври, на ключово кръстовище на Орлов мост в София ще се проведе акция, включваща артистична намеса в улична обстановка, специално изнесена за шофьорите, чакащи в автомобилите си. Циркови артисти – акробати на кокили, ще представят забавен и интересен спектакъл, докато светофарите светят в червено. През това време доброволци от БГ Бъди активен ще раздават на водачите джобни пепелници, стикери и пликчета за отпадъци, като същевременно ще им представят идеологията на кампанията, защо се реализира, както и ще обясняват за ползите от изхвърлянето на фасове и други дребни отпадъци в регламентираните за това кошчета, вместо това да става неправомерно и неотговорно по улиците, зелените зони или около пътищата.

Така, фактите ще се погледнат от друга, приятна и приветлива светлина, която да ободри всекидневието им. Чрез силата на изкуство ще се постигне траен спомен за наученото, който на свой ред ще бъде предаден нататък.

 

Да достигнем “кликтивистите” в социалната мрежа и да ги превърнем в активисти

Дигитална кампания в социалните мрежи

От началото на месец октомври в социалните мрежи ще се реализира и дигитален вариант на кампанията, чиято основна цел е да достигне първо до предварително сегментирани аудитории, а в последствие да разшири спектъра си от пълнолетни граждани – шофьори. Чрез интернет средата образователната информация и посланието на БГ Бъди активен за опазване на околната среда, като се избягва замърсяването с дребни отпадъци и се постигне лично и отговорно самосъзнание, ще докоснат широк кръг от хора, които определят с действията си общото бъдеще.

Стъпка напред: Осъзнаване на личната отговорност към града и природата

Всеки един от нас носи своята отговорност за състоянието на средата около нас –  улицата, града, реката, морето, плажа, планината. И всички ние трябва да направим необходимото за опазването й, без значение колко голямо или малко е то. Ако искаме да намираме решения на проблема с отпадъците, трябва да си признаем, че сме част от проблема и да го решим заедно, и отговорно.

Проблемът сме НИЕ, но и РЕШЕНИЕТО сме отново самите НИЕ.