Програма на сдружение BG Бъди активен

Хало от Хасково вдъхнови активни граждани за пълна промяна на кучешкия парк в „Кенана“

Фондация Хало 2019 в партньорство с БГ Бъди активен вдъхнови активните граждани на Хасково за „местоправене“. През лятото на 2022 г. екипът на фондацията организира Форум „ Активни квартали“ и облагороди зоната за разходки на кучета в парка „Кенана“, така че той да бъде по-приветлив, безопасен и достъпен през есента и зимата.

Нашите партньори в Хасково имат богат опит в програми за устойчиво развитие, опазване на околната среда, за развитие на местните общности и общество в града. В тяхното портфолио влизат различни еко инициативи, проекти, свързани с насърчаване на участието на гражданите в общинското управление, насърчаване на доброволчеството. 

През юни и юли екипът на фондацията работи усилено за организацията на първия форум „Активни граждани“ в града. Той положи основата за привличане на заинтересовани страни – община, граждани, бизнеси, медии за доброволческа акция по обновяването на „Кучешката клетка“ в парка „Кенана“.

На 21 юли във форума 23 участници, сред които собственици на домашни любимци и активни представители на местната общност, разбраха защо е важно да упражняват правата и задълженията си на граждани. Научиха как могат сами или в неформални групи, с подкрепа на неправителствени организации, да защитават визията си и идеите си за промяна в градската среда. Видяха примери  как да организират и участват в доброволчески акции.

Примерите за „местоправене“ от България и чужбина ги насърчиха да се включат с идеи и с работна сила в акцията „Облагородяване на кучешката клетка на Кенана“.Чрез един от инструментите, които ние сме разработили -„Стикери демокрация“ за вземане на решение по основните въпроси, касаещи проекта, екипът и доброволците, се договориха къде да се случи, какви конкретни дейности да включва и кога да се проведе.

 

Изборът на място не беше случаен – площадката за разходка и игра на кучета оставаше пуста през студените, по-кратки дни, защото не беше осветена. Нямаше и кошчета за изхвърляне на отпадъци. Но потенциалът на мястото за средище на любители на кучетата в безопасна среда се оценява високо и местните кучкари искаха то да бъде по-безопасно, приятно и достъпно.

С точен план, разрешение от общината, мобилизация за събиране на доброволци, работата по акцията стартира. Един от интересните моменти в организацията е, че чрез гласуване във ФБ  група участниците определиха дизайн на информационните табели за кучешката зона.

На 30 август доброволци, събрани от ядрото на идеята, и чрез платформата Time Heroes, почистиха зоната за разходки на домашни любимци, издигнаха пилони и монтираха 5 соларни лампи. Те циментираха кошче за кучешки екскременти, поставиха две информационни табели и боядисаха част от оградата на клетката за домашни любимци. Денят завърши с празник на открито.

„Местоправенето“ в Хасково показа, че понякога не е нужно много, за да се реши един или няколко сериозни социални проблема – в случая липса на безопасност в парка, мръсно и неподдържано, но популярно място за отдих. Важно е чрез активни организации и граждани да се работи проактивно, систематично и с визия и мисъл, за промяна.

Проект “Квартална демокрация в градските общности“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 160 000.00 €, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект Квартална демокрация в градските общности е да допринесе за демокрацията в общността и да укрепи демократичната култура и гражданското съзнание на общностно ниво.

No Comments

Post a Comment