Програма на сдружение BG Бъди активен

“Ти можеш ли” вдъхнови младежи и родители за „местоправене“ в две локации в София

Сдружение “Ти можеш ли” използва лятото на 2022 г. за две значими промени в градската среда в Нови Искър и в Люлин. Те са от голямо значение за местните общности.

През юли в партньорство с БГ Бъди активен и в рамките на инициативата „Активни квартали“ организацията вдъхнови учители, родители и ученици от 170 СУ „Васил Левски“ в Нови Искър, област София, да обновят училищния си двор с ново място за четене и забавни междучасия. Месец по-късно доброволци, заедно с представители на Съюза на слепите в България, облагородиха занемарена детска площадка за зрящи и незрящи деца и младежи, на територията на общежитията.

Нови Искър

Сдружението има опит с успешни доброволчески акции, спортни инициативи, социални иновации, младежки обмени. През юли екипът се срещна с ръководството и младежите от 170 СУ „Васил Левски“ в Нови Искър, област София. Заедно решиха да изградят в двора и в сградата неформални пространства за четене, почивка, приятни и забавни междучасия с бордови игри.

„Ти можеш ли“ запозна учителите и учениците с идеите на „местоправенето“, както и ги насърчи да бъдат по-активни в идеите и действията си за промяна на средата в родния им град, да се възползват от възможностите за диалог с местната власт. В дискусията младежите обсъдиха различни варианти за плейсмейкинг и дадоха предложения за това какво да се превърне пространството, предназначено и създавано от тях.

На 20 юли ученици, дейни учители, директорът, отзивчиви родители изработиха сами модерни и функционални мебели от палета. Те боядисаха външния кът в ярки цветове, така че учениците да бъдат естествено привлечени от къта за четене, отдих, за игра. 

Палетите за конструкциите и боите за външните пространства бяха изработени от палети, дарени от местна фирма. Тя подкрепи идеята след като сдружението и училището представиха концепцията и ценността на проекта за местните младежи, за семействата и образователната институция. Новите раздвижени пространства ангажират младите в конструктивни занимания и развиват уменията им за работа в екип в полза на по-висока обществена цел.

Люлин 

През август сдружението обсъди с представители на Съюза на слепите в България за район Люлин, София, от какво има нужда общността, за да се чувстват жителите по-спокойни и уверени навън, да насърчат повече възрастни и деца да се разхождат, играят на открито, да се възползват пълноценно от публичната среда. Така се роди идеята за облагородяване на детската площадка за зрящи и незрящи деца и младежи, на територията на общежитията, собственост на Съюза.Тя се намира в занемарен детски парк. Доброволци поставиха метална люлка, с помощта на специалисти, безопасно и здраво, обезопасиха другите съоръжения, почистиха мястото. 

„Плейсмейкингът“ в София е доказателство, че концепцията му е универсална като замисъл и не изисква големи инвестиции и ресурси, за да се реализира. Активни общности е основа при такива намеси. 

Проект “Квартална демокрация в градските общности“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 160 000.00 €, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект Квартална демокрация в градските общности е да допринесе за демокрацията в общността и да укрепи демократичната култура и гражданското съзнание на общностно ниво.

No Comments

Post a Comment