Програма на сдружение BG Бъди активен

Видеопослание #ПромянатаВъзможна обединява гражданите

Сдружение БГ Бъди активен кани гражданите на Пловдив да станат част от видео “Многото лица на промяната”

На 31-ви октомври през целия ден,

всеки желаещ  от гражданите ще може да стане част от видеопослание. Пловдивчани ще има твъзможността да изразят своето мнение по въпроси като: 

  • “Какво трябва да направим, за да бъде Пловдив по-красив, по-зелен и по-чист град?
  • От кого зависи промяната?
  • Кой носи отговорност за нея?
  • Как да направим така, че утре всички да се събудим в един град, създаден ЗА хората.”

Видеото ще обедини активисти за създаването на по- чист и подреден град и това да се случва с участието на всички.

Посланието ще бъде заснето

в Световния ден на градовете. То е част от дейностите на БГ Бъди активен и проекта Партньорство за красива и чиста България и дългосрочната програма _Място България. С този ден от сдружението ще сложат край на поредицата събития Urban October. Те са посветени на месеца на урбанизираните територии и тяхното по-добро бъдеще.  БГ Бъди активен се присъедини с цел да фокусира вниманието на обществото върху градските въпроси.

“Всеки желаещ може да заповяда на площада пред Пощата. Там ще бъде разположена инсталацията Градска всекидневна. Решението за подобряване на средата ни е в познаването на собствените ни права и ангажименти.Независимо в ролята ни като граждани, бизнеси или администрация. Това се неща, които не просто да познаваме, но и да изпълняваме активно, за да станем работещото звено от системата и така да я задвижим към подобрение. Всеки един от нас трябва да има мнение и да го изразява, но разбира се и да участва и да бъде част от решението” , казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен.

 Активистите от сдружението ще посрещнат и ще включат всички, които имат какво съдържателно да споделят по темите с поддържането на градската среда чиста и #безотпадъци. Ще могат да споделят проблемите, пред които се изправят и решенията, които намират. Специална покана е отправена към пловдивската администрация, граждански организации и изявени личности, за да покаже инициативност и да сподели това, което на свой ред правят за да мотивират гражданите към лична отговорност и всеобщи усилия за подобряване на градската среда.

На локацията, през целия ден ОИЦ Пловдив ще информира заинтересовани граждани за предстоящи програми на Европейския съюз. Екипът на центъра е предвидил и забавна викторина с награди за най-любопитните.

Инсталацията Градска всекидневна бе поставена пред Пощата през февруари. Целта е да обърне внимание на хората към тяхната роля за опазване на околната среда. Да се провокира промяна на нагласите и навиците към замърсяването в града и природата. В рамките на експеримента пространството бе изкуствено замърсено с отпадъци. Такива, каквито хората постоянно оставят в природата и общите градски площи: опаковки от храни и напитки; фасове; хартийки и други.

Aкцията е част от дейностите на проект Партньорство за красива и чиста България от дългосрочната програма _Място България 

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

No Comments

Post a Comment