Програма на сдружение BG Бъди активен

тракия

Отбелязахме Световния ден на околната среда с Junk Around в Тракия

В Световния ден на Околната среда (5 юни), осъществихме втoрaта акция от серията Junk Around, чрез които заедно с доброволци и местни общности почистваме Пловдив през 2020г. Събитието беше проведено на една знакова за нас локация – _МЯСТО Тракия, която и тази година БГ Бъди активен включи в календара на събитията си. Новооформеният парк в ж.к. Тракия, който благодарение на принципите на Placemaking беше облагороден през изминалата есен в рамките на платформата Аз, Ти, Пловдив! – Чиста Европейска столица на културата през 2019 отново  стана център на забавления за малки и големи.

junk around
Junk Around

По време на събитието се включиха доброволци и деца от квартала, които и през изминалата година участваха в дейностите по облагородяване на терена. Те бяха снабдени със стикове за събиране на отпадъци, чували и ръкавици, стимулирани да бъдат активни в почистването на района. След като отпадъците бяха събрани и претеглени, екипът ни пристъпи към връчване на сертификатите за доброволчески заслуги, които  местната общност заслужи за времето и труда вложени през изминалия сезон на _МЯСТО Тракия. С цел поддръжка на терена и продължаване на облагородяването на локацията, местната общност се сдоби и с ръчна косачка, която всички желаещи могат да използват за да поддържат спретнато и приветливо своето МЯСТО.

Placemaking е процес, който изисква време и постоянство. Един от принципите на Placemaking е припознаване на мястото. Чрез колективната грижаза едно обществено пространство и дейностите извършвани между общност, бизнес, администрация и неправителствен сектор се формират нови, по-устойчиви взаимоотношения. Оформянето на пространството е само част от процес, който цели не само да активизира хората, но и да ги обедини около нещо, което имат възможността да (пре)създадат заедно. Eнтусиазмът, поаказан по време на интервенциите през изминалата година беше впечатляващ и искаме да се постараем отново да бъде такъв.  Като инициатори на намесите, случили се на _МЯСТО Тракия през 2019г. се зарадвахме да видим, че все пак част от общността е активна и полага грижи за новооформените зелени площи. Част от доброволците продължават да влагат времет и енергията си в оформянето на зелените площи и облагородпване на пространството.

No Comments

Post a Comment