Програма на сдружение BG Бъди активен

Junk Around – Пловдив #БезОтпадъци

Правим Пловдив по-чист, по-красив и тази година

#БезОтпаъци

junk around

И тази година чрез дългосрочната програма на БГ Бъди активен _МЯСТО България, ще се опитаме да ангажираме гражданите да пазят чиста и красива градската среда. След неимоверния успех на платформата за чиста Европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив! през 2019 и тази година продължаваме да въвличаме доброволци, граждани, бизнес и администрация в името на каузата, като поставихме началото на кампанията Junk Around.

световен ден на рециклирането

Какво е Junk Around?

Junk Around е кампания, включваща 15+ почистващи събития на територията на град Пловдив и областта и предвижда акции в градска среда, с фокус, насочен към кварталите и крайбрежието на р. Марица. Събитието има забавни и обучителни елементи, като съчетава полезното с приятното.  След почистванията, събитията продължават с различни активности, гостуващи лектори, уъркшопове по рециклиране и озеленяване. Почистванията са съпроводени от музика за добро настроение, а включилите се ще бъдат поощрявани с различни приспособления за поддръжка на чиста и красива градска среда. След всяко едно от събитията разделно събраните отпадъци биват извозени и предадени на предназначените за това места. 

Включи се като доброволец

Ако се припознаваш с идеите, които развиваме и по които работим ще се радваме да се присъединиш и да се включиш или дадеш предложение за замърсено място, което да стане част от Junk Around.

Това можеш да направиш като попълниш формата долу

Събития

Junk Around #1

 Младежки хълм

Първото събитие от кампанията Junk Around – серия почистващи събития в Пловдив, беше проведено в последния уикенд на май, като част от Европейската седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week. _МЯСТОто на акцията беше подножието на Младежки хълм, а в инициативата взеха участие доброволци, деца, родители, младежи и случайно преминаващи граждани. По време на събитието бяха проведени различни активности, за повдигане на настроението, образователни Чисти игри, Active Walk Quest. Участниците събраха завидно количество отпадъци, а накрая чрез принципите на placemaking бяха оформени зелени кътове с билкова градина.

junk around младежки

Junk Around #2

_МЯСТО Тракия

Второто от серията събития Junk Around ще бъде проведено в пловдивския ж.к. Тракия на 5ти юни т.г. Локацията е специална за нас – това е _МЯСТО Тракия – едно от пространствата, които през 2019г., чрез платформата на БГ Бъди активен Аз, Ти, Пловдив! заедно с подкрепата на Община Пловдив – Район Тракия и с друда и енергията на местната общност и доброволци успяхме да (пре)създадем чрез принципите на Placemaking. През 2020г., като част от инициативата „Партньорство за красива и чиста България“, отново се връщаме на това прекрасно _МЯСТО където отново ще се срещнем с местната общност и заедно ще направим пространството по-чисто и подготвено за хубавите моменти, които предстоят през летния сезон.

Junk around Тракия

Junk Around #3

МАРИЦА

В третото издание инициативата намери съмишленици в лицето на фирма Proxiad Bulgaria, които се включиха на терен и заедно почистихме северната алея на бул. Марица от страна на Новотела. Много сме щастливи, когато реализираме идеи в партньорство с хора, които са приели присърце каузата за по-чист свят и са се ангажирали да покажат, че това е възможно!
Само заедно можем да променим навиците на съгражданите си и така да се борим за каузата Пловдив #безотпадъци
Събитията са страхотна възможност за екипна работа – сплотяват и приобщават колеги, съмишленици, съотборници и приятели. Организирай група от фирмата, в която работиш и се включете, за да направим Пловдив #БезОтпадъци ВЪЗМОЖЕН!

Junk Around #4

КЪРШИЯКА

Junk Around vol.4 ще се проведе в сряда (8ми юли) в квартал Кършияка от 18 часа.
Точната локация е площадката, разположена между ул.Стоян Заимов и “Победа”, където заедно с местните жители ще почистим мястото, за да го подготвим за предстоящото облагородяване през следващите седмици.
Очакваме всички ентусиасти да се присъединят и заедно, забавлявайки се да направим квартала по-чист и красив. Ще се погрижим за доброто настроение с музика, а за безопасността на всички ще осигурим нужните: дистанция, дезинфектанти, стикове за събиране на отпадъци.
Кършияка

Junk Around #5

ЛАУТА

Домакин на 6-тото издание на Junk Around бе стадионът в село Куртово.
Една от целите на инициативата е да бъде повишена гражданската активност и отговорност, чрез даване на добър пример и събуждане на лична отговорност у хората.
С всички наши действия ние можем да направим така, че светът около нас да бъде по-чист, по-красив и по-добър.
junk around Lauta

Junk Around #6

_МЯСТО КУРТОВО

Второто от серията събития Junk Around ще бъде проведено в пловдивския ж.к. Тракия на 5ти юни т.г. Локацията е специална за нас – това е _МЯСТО Тракия – едно от пространствата, които през 2019г., чрез платформата на БГ Бъди активен Аз, Ти, Пловдив! заедно с подкрепата на Община Пловдив – Район Тракия и с друда и енергията на местната общност и доброволци успяхме да (пре)създадем чрез принципите на Placemaking. През 2020г., като част от инициативата „Партньорство за красива и чиста България“, отново се връщаме на това прекрасно _МЯСТО където отново ще се срещнем с местната общност и заедно ще направим пространството по-чисто и подготвено за хубавите моменти, които предстоят през летния сезон.

Junk Around #7

ГРЕБНА БАЗА

В седмото издание на Junk Around, БГ Бъди активен и Зелени Балкани, заедно с граждани и доброволци ще направят офанзива около Гребната база в Пловдив.
На 23-ти юли от 18:00 часа до 21:00 часа ви очакваме в началото на пътеката между хангарите на Гребна база и южния бряг на р. Марица (https://goo.gl/maps/8Y9qxaq4p9hPjTAV7), където заедно ще научим повече от Зелени Балкани за птиците и животните в района на реката и ще почистим южния ѝ бряг в съседство на Гребния канал.
junk around

Junk Around #8

КАПАНА ФЕСТ

За осми път поредицата Junk Around обедини пловдивчани и гости на града зад идеята БезОтпадъци, като ги призова да събират разделно своите отпадъци и да запазят централните части на града по-чисти по време на най-големия фестивал в сърцето на Пловдив – Капана фест. По време на фестивала, доброволците на МЯСТО Пловдив проведоха образователна кампания и допитване сред посетителите, които се включиха в проучване, изследващо нагласите за разделно събиране на опаковките у дома и в градска среда. 

Junk Around #9

SHAKE THAT ХЪЛМ

Деветото от поредицата почистващи събития Junk Around беше част от фестивала Shake That Хълм – любимият фестивал на Пловдив. Събитието продължи 4 дни, по време на които посетителите на фестивала отново бяха приканени да събират разделно отпадъците си и да се постараят да оставят поляната в подножието на Младежки хълм по-чиста след края на събитието. Доброволците на БГ Бъди активен, заедно с организаторите и участниците във фестивала напомняха на хората да се връщат на бара със същата чаша когато изпият своето питие, за да намалят потреблението на пластмаса по време на феста. Посетителите имаха и възможността да получат безплатна бира срещу чувал разделно събрани от територията на феста опаковки, годни за рециклиране.

Junk Around #10

МАРКОВО

Право в десетката! БГ Бъди активен и сдружение Екатерина Каравелова се обединиха зад идеята БезОтпадъци в десетото издание от почистващите събития Junk Around vol. 10, което по дамси беше проведено в парк Розариум в Пловдив. С  мисъл за по-чиста и красива градска среда и здравословен начин на живот, двете организации призоваха своите последователи, граждани и доброволци, които се впуснаха в почистването на терена и освободиха района от 153 кг отпадъци

Junk Around #11

PLOVDIV BEER FEST

Организаторите на Plovdiv BeerFest и Сдружение „БГ Бъди активен“ си партнираха по време на едно от най-големите събития в града през септември 2020, като по време на фестивала беше проведено 11-тото издание от поредицата Junk Around. Партньорството е част от дългосрочната програма _Място България, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола,
По време на събитието, на поляната на Младежки хълм беше локализиран инфопункт на _Място Пловдив, снабден с контейнери за разделно събиране на опаковките от храна и питиета. Доброволци на програмата помагаха на гостите да изхвърлят разделно и разяснчваха на посетителите на Бирфеста как да намалят и оползотворяват ежедневните си отпадъци. И този фестивал премина с тематичен Happy Hour, по време на който гостите на фестивала получаваха талон за безплатна бира от Биротерапия срещу чувал разделно събрани от зоната на фестивала отпадъци.

 

Junk Around #12

АДАТА

Доброволци, грждани и професионалисти почистиха брега и коритото на река Марица, в района на остров Адата по време на Junk Around vol.12. В събитието БГ Бъди активен си партнира с Воден клуб Пловдив при ТД Еделвайс. Групата, начело с председателя на клуба Христо Гачков влезе във водата с лодки, а множеството доброволци почистваха района на брега откъм бул. Марица и на самия остров Адата, до където стигнаха с помощта на членовете на воден клуб. Така групата почисти района от отпадъци, като събра 292 кг отпадъци, 80 % от които пластмаса. Над реката беше изграден Тролей, чрез който отпадъците от острова бяха прехвърлени на южния бряг на реката.

Junk Around #13

РОЗАРИУМ

По време на 13-тото издание на кампанията Junk Around, Сдружение БГ Бъди активен обедини сили с активните жени от Академия Екатерина Каравелова и на 10-ти септември парк Розариум беше почистен, а събраните отпадъци – извозени.

Junk Around #14

ТРИ ОСТРВА

На 20-ти септември заедно с фондация Кентавър Арт запретнахме ръкави и покрихме територията от……..  3 острова на река Марица. Мястото е познато, като „Заливът на Водните кончета“ и се намира по горното течение на реката между Оризари и Пловдив. По време на събитието се включиха 25 доброволци, които се качиха в лодките и покриха района, освобождавайки го от 52кг. отпадъци.

За предстоящи събития или предложения за почистване на локации в Пловдив, следете сайта или ни пишете на фейсбук страницата _МЯСТО България  и събитието Junk Around!

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола – партньор, с който от 2014г. работим в името на позитивнте промени.

coca cola foundation
5 Comments