Програма на сдружение BG Бъди активен

Спорт #БезОтпадъци завладява Града под тепетата

 

В света на динамични промени и глобални предизвикателства, спортът се позиционира като мощен инструмент за социална промяна.  Посоката, която взема спортът в град Пловдив, демонстрира как физическата активност може да бъде не просто здравословен начин на живот, но и катализатор за позитивна промяна в отношението на гражданите към околната среда. Чрез стратегически партньорства с местни организации и бизнеси, сдружение BG Бъди Активен се ангажира със създаването на устойчиви спортни практики.  В рамките на международната инициатива Спорт #БезОтпадъци водена от сдружението, през изминалите дни три, спортни организации се присъединиха към инициативата, като приеха да са домакини на Шишеяди – арт инсталации за събиране на пластмасови бутилки. 

Партньорство с ПФК Ботев Пловдив

Голям  Шишеяд е новата придобивка на ПФК Ботев Пловдив. С разполагането на арт инсталацията Шишеяд, ПФК Ботев Пловдив се включва в кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и отправя призив към своите привърженици за споделена отговорност към новия дом на ботевистите – обновения стадион “Христо Ботев”. “Спортувай на чисто” и “Покажи своето отношение към стадиона” са посланията, с които управата на клуба ще ангажира феновете и ще ги призове да използват “Шишеяд”-а по предназначение. Малки и големи фенове ще имат възможност да изхвърлят своите бутилки от напитки и по този начин да ги върнат за рециклиране, а от клуба са предвидили и мащабна информационно-образователна кампания, която ще показва как следва да се случва това. ПФК Ботев Пловдив е първият голям футболен клуб, който се присъединява към Спортни събития #БезОтпадъци и демонстрира как спортът може да обединява за създаване на устойчиви навици и споделена отговорност към средата. “Спортните клубове, федерации и организаторите на масови спортни събития могат да играят важна роля в промяната на нагласите и поведението на спортните запалянковци и участници в мероприятия. Спортът възпитава и учи на много неща, а една от важните теми, по които може да вземе отношение е опазването на природата/градската среда, разделното събиране и рециклиране на отпадъците”, коментира Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен. “Като всяко, отключващо адреналин преживяване, и присъствието на спортно събитие понякога води до необмислено поведение. За сметка на това, футболните фенове са трайна и лоялна група като поведение и именно за това, усилията по смяна на нагласите по отношение на замърсяването, опазването на чистота и рециклирането, са вид дългосрочна инвестиция.”

Партньорство със Спортен комплекс “Младежки център”, Гребна база, Пловдив и спортния център на Декатлон. 

Шишеяд поставиха и на територията на Гребна база Пловдив. Позиционирането на инсталацята в близост до активно спортуващи хора в паркове и алеи е част от по-голямата цел за насърчаване на рециклирането и устойчивите практики сред спортистите и посетителите на базата. Арт инсталациите за разделно събиране като Шишеяда, могат да бъдат мощен инструмент за образование и побутване (nudge) към по-устойчиво поведение. Арт инсталация за разделно събиране на пластмасови бутилки бе поставена и в района на Спортен парк,  Декатлон, в район Тракия. Спортният парк разполага с футболно игрище, скейт парк, писта за лека атлетика, фитнес и други съоръжения, и се оформя като своеобразен притегателен център за малки и големи спортуващи. С поставянето на Шишеяда на територията на парка и чрез визуалното си присъствие и уникален дизайн, Шишеядът стимулира съзнателното отношение към отпадъците и подкрепя идеята за устойчиво развитие. В рамките на колаборацията, сдружение BG Бъди активен иска да покаже и общата отговорност на всички ни към околната среда.  

Защо Спорт #БезОтпадъци? 

Европейският съюз се стреми да постигне целите си за рециклиране и опазване на околната среда чрез различни директиви и законодателни актове. България, като член на ЕС, следва да спазва тези законодателни изисквания. На 14-ти септември 2021 г., Европейската комисия представи новата стратегия за управление на отпадъците на ЕС, която включва и мерки за намаляване на отпадъка от събития. Същите са заложени и в Националния план за управление на отпадъците 2021-2028 г. Ето някои от ключовите мерки, предложени в новата стратегия:

 

∙ Намаляване на отпадъка при източника.

∙ Рециклиране на отпадъците.

∙ Намаляване на отпадъка от хранителни продукти.

∙ Използване на екологични продукти.

∙ Намаляване на енергопотреблението.

∙ Подобряване на информацията и образованието.

В рамките на тези мерки, екипът на сдружение BG Бъди активен, координатор на Спорт #БезОтпадъци, европейски проект подкрепен по програмата Еразъм+ кани желаещи спортни клубове, организации, федерации да работят с посока създаване на устойчиви навици и промяна на нагласите да се свържат с тях. Сдружението използва различни инструменти, за да изгради капацитет у съответните заинтересовани страни и ще се радва да ги сподели с ангажирани и мотивирани организации, клубове и активисти.  

 

Събития #Безотпадъци са част от кампания „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Партньор на кампанията е ЕКОПАК България. Медиен партньор на кампанията е Дарик Радио 

No Comments

Post a Comment