Програма на сдружение BG Бъди активен

Театър #БезОтпадъци изненада шофьорите на автомобили в София

За втора поредна година Орлов мост се превърна в сцена с послание за отговорно поведение към заобикалящата ни среда

Актьори отправиха послание за отговорно поведение и „чисто“ шофиране, а за тяхна сцена се превърна едно от най-оживените кръстовища в София.  За своята сценография те използваха  макет на автомобил с реални размери, от който демонстративно изхвърляха уголемени отпадъци, за да онагледят мащаба на проблема, свързан със замърсяването на пътните артерии от прозорците на колите. Подобни представления се проведоха едновременно в три града – Пловдив, София и Варна на три възлови кръстовища. Всички те се случиха като част от едноименната кампания, стартирала в столицата през изминалата година Шофиране #БезОтпадъци, която е ангажирана с повишаване нивото на информираност у водачите на автомобили по темата за лична отговорност към средата, в която живеем. 

Шофиране #БезОтпадъци е атрактивна инициатива за насърчаване на отговорното поведение сред шофьорите, насочена срещу замърсяването с фасове и други дребни отпадъци по време на път. Тя се осъществява от сдружение „BG Бъди активен“ в партньорство с „БАТ България“. Целта на организаторите е да повлияят на водачите на превозни средства, чрез силата на добрия пример, нестандартно поднасяне на посланието и  повишаване на нивото им на информираност, за да им помогнат да бъдат по-отговорни и да изхвърлят боклуци по време на път само на обозначените места за общ битов отпадък.  

В час пик, на едно от най-натоварените кръстовища за град София – Орлов мост, се проведе атрактивната акция, която включи в себе си кратка театрална сценка, вдъхновена от импро театъра, като подход за въвличане на публиката в развитието на ситуацията и промяна на сюжета. „Актьорите изиграха реални ситуации, на които ежедневно ставаме свидетели. Тяхната „сцена“ бе пешеходната пътека, по време на зелен сигнал за пресичане. Това спомогна за въвличането на пресичащите в сюжета и ги превърна в основни участници на постановката. В реалния живот, хората рядко правят забележка, поради ред причини – страх от реакция, неглижиране на проблема, очакване, че нищо няма да променят или друга вътрешна пречка. Само 4 % от тях биха се намесили.“ , казва Ласка Ненова от сдружението организатор – „Ставайки участници днес, те по-лесно могат да осъзнаят че заемат важна роля за състоянието на градската среда и могат да влияят върху поведението на останалите.“

В рамките на акцията, на чакащите на червен светофар водачи на автомобили, бяха раздадени портативни пепелници и пликчета за събиране на генерираните отпадъци по време на път, както и стикери за автомобил с посланията на кампанията. Доброволци разясняваха на водачите на превозни средства целта на кампанията, както и им дадоха повече информация за последиците от замърсяването на пътните артерии и повече причини защо не трябва да изхвърлят фасове или други дребни отпадъци от колите си докато шофират.

„25% от шофьорите признават, че замърсяването от прозореца на автомобила е резултат от „лош навик“. Сигурни сме че можем да променим това. Акцията може да бъде „зеленият светофар“, който да просветне в поведението на водачите на автомобила, за да им напомни, че изхвърленото от тях не се изпарява мигновено, а остава на улицата, в природата.“, коментира Кирил Георгиев, мениджър регулаторни въпроси, „БАТ България“ – „Кампанията Шофиране #БезОтпадъци отправя призив за повишаване информираността за проблема и значимостта му – от страна на  всички нас като общество. Тя е част от нашите дългосрочни политики за устойчиво развитие и ESG програми, и в частност от тези за справяне с проблема със замърсяването и за по-чиста градска среда чрез превенция.”

 

Шофиране #БезОтпадъци е кампания на сдружение „BG Бъди активен“, част от дългосрочната програма _Място България, и се осъществява в партньорство с „БАТ България“, като се стреми да провокира чувство на отговорност у шофьорите и да бъдем свидетели на една по-чиста околна среда.

No Comments

Post a Comment