Програма на сдружение BG Бъди активен

шофиране

Шофиране Без Отпадъци – Артистична акция провокира столичните шофьори

Доброволци проведоха мащабна информационно-образователна и отговорна кампания сред чакащи на светофар автомобили срещу замърсяването с фасове и други дребни отпадъци

Артисти на кокили и доброволци

изнесоха истинско шоу с послание шофиране #БезОтпадъци на една от най-натоварените столични локации – кръстовището на Орлов мост. Акцията е част от кампанията Шофиране #БезОтпадъци, организирана от пловдивското сдружение БГ Бъди активен. Докато шофьорите чакаха на светофарите, доброволци им раздаваха джобни пепелници, пликчета за отпадъци и стикери. Активистите напомняха защо не трябва да бъдат изхвърлни фасове или други дребни отпадъци от превозните средства.  Целта на кампанията е да насочи вниманието към порочната практика за изхвърляне на подобни отпадъци от превозните средства. Проблемът, който идва главно от схващането, че някой друг ще изчисти след нас, оставя траен отпечатък в замърсяването на околната среда. За това усилено трябва да се работи в посока промяна.

шофиране

„Организираме кампанията Шофиране #БезОтпадъци, защото се оказва, че изхвърлените дребни отпадъци са основен източник на замърсяване. Това става по улиците и пътищата – не само в града, но и сред природата. Това е нещо, което трябва да се промени и информираността е първата стъпка. Силно вярваме, че добрият пример е заразен и провокира устойчив живот. Водачите на превозни средства, до които достигнахме днес, ще предадат тази идеология и на своите близки. Те на своите и т.н., и т.н. Така се получава верижна реакция, която в бъдеще ще се разрасне до толкова, че да намали безразборното изхвърляне на отпадъци до минимум.“, споделя Румяна Киризиева от Сдружение БГ Бъди активен.

Доброволците

на сдружението с внимание и позитивен подход минаваха през шофьорите, чакащи с автомобилите си на светофара. Те обменяха информация за лесни решения за справяне с проблема. На шофьорите бяха раздадени джобни пепелници, подходящи за автомобил, стикери за кола с посланието на кампанията и пликчета за събиране на отпадъци по време на път.

„Отговорността за състоянието на нашите улици, нашите тротоари, на нашите паркове и градини е само  и единствено наша. Убедени сме, че във всеки човек се крие позитивност и желание да живее в по-чист и по-красив град и, че ще успеем да накараме гражданите да се замислят. Градът е нашият дом. И както не обичаме да мърсим у дома, така не бива да мърсим и навън“, коментира  Зоя Георгиева от сдружението организатор.

Паралелно през месец октомври в социалните мрежи и канали на БГ Бъди активен тече дигиталната кампания Шофиране #БезОтпадъци. Тя цели да може информира и да достигне до по-голям диапазон от хора. Носи посланието за по-добро отношение към околната среда, като я пазим чиста.

Шофиране #БезОтпадъци е инициатива  на сдружение  БГ Бъди активен и се осъществява в партньорство с Бритиш Американ Табако България, като цели да провокира промяна на поведението в шофьорите в страната, правейки ги по-отговорни спрямо изхвърлянето на отпадъци по време на шофиране.

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на дългосрочната програма на БГ Бъди активен  –  _Място България thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

No Comments

Post a Comment