Програма на сдружение BG Бъди активен

Ресторантът и боклукът. Къде е боклукът в ресторантите?

Какво води до замърсяването с отпадъци? 

Въпреки че през последните 40 години нивата на самоотчитане на отпадъците намаляват, отделните отпадъци – и боклуци – продължават да съществуват. Според доклада от 2009 г. „Поведение на замърсяване в Америка“, изследователите на Keep America Beautiful наблюдават огромно мнозинство от хора, които изхвърлят боклука си правилно в контейнерите. Но почти едно от всяко пето изхвърляне – 17 процента – се оказва неправилно изхвърлен боклук.

 По-голямата част от това е в резултат на умишлени действия, като например изпускане на отпадъците (54 процента) или мятане/хвърляне на боклуци (20 процента). Около 85 процента от отпадъците са резултат от нагласите на хората, според проучването. Промяната на индивидуалното поведение е ключът към предотвратяването на отпадъците – и знаците в околната среда могат да доведат до промяна. Хората, които виждат боклуци навсякъде, са по-склонни да замърсяват. Проучването на KAB показва, че около 15 процента от отпадъците са засегнати от наличието на вече съществуващ боклук. Местоположението на контейнерите за боклук също има значение. В обществените пространства, в които са хващани хора да замърсяват с боклуци, най-близките контейнери за боклук са били средно на около 29 фута (около 10 м), според проучването. Коефициентът намалява до 12 процента, когато хората са били на около 10 фута (около 3 м) от контейнер за боклук. Това съответства на проучването на Walt Disney Co., което проучва клиенти в развлекателни паркове и търговски площи и установява, че контейнерите за боклук трябва да се поставят на интервали от около 30 стъпки, за да се гарантира правилното изхвърляне.

Къде е боклукът в ресторантите?

 

 Операторите на хранителни услуги посочват къде се намира боклук и с кои артикули най-често се замърсява.

 

 ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА на ресторанта: 

Зоните за подправки и сядане, както и барплотовете, са местата, които според операторите на хранителни услуги се замърсяват най-много, следвани от зоните около контейнерите за боклук/рециклиране. 

  • Сламки/опаковки от сламки, салфетки и касови бележки са най-често замърсяваните артикули. 

ИЗВЪН ресторанта:

  • Паркингите са най-често срещаните места за изхвърляне на отпадъци според операторите на хранителни услуги. Други проблемни места включват около или близо до контейнери за боклук/рециклиране на открито и по улиците/тротоарите около заведенията. 
  • Угарките от цигари, чашите и капаците от напитки, салфетките и опаковките от храни са най-често изхвърляните отпадъци пред ресторантите.

*Припомняме ви, че към каузата Заведения #БезОтпадъци се присъединиха много ресторанти в град Силистра, на които заедно с местния партньор в града, предоставихме 120 литрови кошове за разделно събиране на пластмаса

Съвети за работа с клиенти и служители може да намерите в нашия ресурс ТУК. В него още ще намерите добри практики и мерки за добро управление на отпадъците

Преводът на български език е дело на сдружение „БГ Бъди активен“, осъществен като част от дългосрочната програма _Място България, и финансиран от Фондация Кока-Кола, с единствена цел безвъзмездното му разпространение сред българската публика и достигане на информацията до по-голям брой хора.Ресурсите са  част от сътрудничество между американската организация “Keep America Beautiful”  и сдружение БГ Бъди активен, които обединяват сили в областта на обмяна на опит и ресурси, посветени на гражданското включване и опазването на околната среда.

No Comments

Post a Comment