Програма на сдружение BG Бъди активен

Усмивките са мерилото за добре свършената работа

Placemaking: 5 лесни начина за изграждане на комуникация в квартала

В днешния свят сме повече „свързани“ от всякога. Често се чувстваме управлявани от технологиите. Според проучване на от началото на 2013 година близо 60% от хората, които имат достъп до интернет в света, имат профил в поне една социална мрежа и прекарват повече от 3 часа на ден в мрежите. Това са близо 13% от денонощието ни.

Прехвърлянето на живота във виртуалното пространство логично води след себе си до цялостна промяна на начина ни на общуване, насочено към улесняване на комуникацията и увеличаване на изпращания поток информация и разширяване на неговата аудитория.

А къде е онзи друг вид „връзка“ – човешката връзка.

Активните обществени пространства са от решаващо значение за формирането на точно тази връзка. В края на краищата обществото започва в обществените пространства и тези места играят роля в градовете, като предоставят възможности за изграждане на общности. В идеалния случай нашите обществени пространства се активират чрез placemaking – трансформативен подход, който вдъхновява хората да създават и подобряват местата, които споделят в своето ежедневие.

Осъзнавайки значението на връзката с местата, ние от BG Бъди активен решихме да вземем участие в изграждането на общности. През 2017 г. стартирахме проекта _Място, за да помогнем на гражданите да преосмислят връзката между хората в градовете. В момента тече и второто издание на проекта, като през 2018-та ще посетим нови 10 града от територията на България.

„Дайте ми малка група страстни хора и мога да направя каквото и да е“, това са думи на Фред Кент, основател и президент на организацията „Проект за публични пространства“

Карлово-етап2

Изграждането на принадлежност към място/пространство не е необходимо да включва големи количества капитал, безкраен бюрократичен и тежко развитие на инфраструктурата. Всичко, което ви трябва, са малко хора с визия и разбиране за това, от което се нуждае общноста.

Ето няколко предложения за реална промяна:

Спортно занимание на открито.

Организирайте се с приятели и започнете спортна дейност в публичен парк. Изберете подходящо време и място и споделете в социалните медии. Така ще обедините хората за нула време и започнете разговори за важността на връзката и насърчаването на здравословен начин на живот.

Организирайте парти „място“

Независимо дали живеете в жилищен комплекс, в центъра на града или в краен квартал, имате съседи и може би не знаете всички тях. Използвайте това като възможност да празнувате „място“. Алеите, свободните парцели, паркингите, хълмовете, кварталните паркове или улицата, в която живеете, са идеални места за изграждане на общност и насърчаване на социалната ангажираност във вашия район.

Докато се забавлявате  можете да играете PlaceGame, за да предизвикате разговор за това как да преосмислите пространство. Кой знае, че свободното място във вашия квартал може да се превърне в място за детски представления или място за барбекю.

Свалете свободно нашия наръчник за организиране на събитие от Място.

Направете улиците си по-безопасни

Улиците могат да бъдат едно от най-важните обществени пространства, но те често са опасни. Поемайте ангажимент да шофирате по-бавно и да ходите и под наем по-често. Отваряйте диалог със съседите си и ги насърчавайте да забавят. Улиците са за всеки!

Време е да се върнете по улиците. Събития като CycLOUvia в Луисвил, Кен., Затварят главните пътни артерии за един ден, така че да могат да бъдат използвани от всички. Хиляди хора участват в събитието всяка година, а в съседните магазини и жители се наблюдава увеличен бизнес и пешеходен трафик в резултат.

Концепцията – по-леко, по-бързо, по-евтино активиране

По-леко, по-бързо, по-евтино е философия, която която разчита на таланта и опита на местните жители да използват евтини и налични ресурси за Placemaking. Изпробвайки разнообразни решения, можете да разберете кое е най-доброто за вашето пространство и общност, без да харчите ненужно.

Запознайте се с местните организации

Placemaking е повече от просто (пре)създаване на пространство около вас. Става въпрос за укрепване на общносните и изграждането на връзки. Поддържайте своята общност, като се присъедините към различни организации, за да подкрепите общественото изкуство, разширяването на обществения транспорт и опазването на обществените паркове.

За повече съвети и вдъхновение следете facebook страницата на проекта _Място

1 Comment

Post a Comment