Програма на сдружение BG Бъди активен

пейка

Пейка от рециклирана пластмаса пред Дома на културата в Пловдив

Пловдивчани вече могат да се радват на ново креативно място за сядане пред Дома на културата Борис Христов. Това е пейка, изцяло направена от рециклирана пластмаса, дело на белгийски дизайнери.

пейка

Въпреки обявеното извънредното положение, ние се радваме да споделим тази положителна новина в очакване на времето, в което отново ще излезем по улиците и ще се слеем с града. Дизайнерската пейката е едно от креативните места за сядане, с които Пловдив се сдоби, благодарение на пловдивчани, които събираха разделно своите отпадъци през последните три месеца на 2019г. Това стана реалност благодарение на кампанията „Искам да съм пейка„, част от платформата за Чиста европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив!, водена от сдружение БГ Бъди активен с подкрепата на фондация Кока-Кола през изминалата година.

Кампанията целеше повишаване на осведомеността, както и пристъпване към действие, мотивирайки хората да изхвърлят разделно своите отпадъци в районите Централен и Тракия. В края на кампанията, партньорите от Екопак отчетоха  69% повече събрани пластмасови отпадъци (спрямо същият период през изминалата година), което дори надхвърли поставените цели.  Благодарение на гражданите и тяхната активност, сдружение БГ Бъди активен дари на града над 20 креативни места за сядане в двата квартала – Тракия и Централен,както и в две училища в града. На още креативни и дизайнерски пейки, пловдивчани  могат да се радвате и пред сградата на Община Тракия, както и на облагороденото чрез placemaking МЯСТО Тракия( в близост до бл. 237 в квартала.) Съвсем скоро ще бъдат представени и други дизайнерски,  свежи елементи, които пък ще освежат територията на Младежки хълм.

Пейката, направена изцяло от рециклирана пластмаса вече имаше свои малки „звездни мигове“, като част от интериора на Дом на културата Борис Христов в очакване на пролетта. Именно заради „произхода“ и историята, която стои зад пейката, тя беше избрана за комуникационна точка по време на Световния ден на рециклирането (18 март), когато Пловдив представи своя „Герой на рециклирането“ – Геника Байчева.

Всички ние обичаме своя град и малките неща, които го правят това, което е – спокоен красив и артистичен. Очакваме с радост доброто развитие на настоящата ситуация и дните в които отново ще бъдем навън! Тогава и официално ще представим  това ново, удобно и креативно място, намиращо се под сенките на дърветата пред Дома на Културата Борис Христов в Пловдив.

пейка от рециклирана пластмаса

пейка борис христов
No Comments

Post a Comment