Програма на сдружение BG Бъди активен

Отворена покана за училища и детски градини: ДЕН НА РЕЦИКЛИРАНЕТО

Какво е Световен ден на рециклирането?

Global Recycling Day се отбелязва на традиционно през месец март по целия свят! Инициативата е на Global Recycling Foundation, а темата, традиционно, е “Герои на рециклирането”.

Световният ден на рециклирането е инициатива, която официално се координира в България от сдружение BG Бъди активен. През тази година ще отбележим деня като част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, като ще насърчим преподавателите да ангажират децата с важни теми и въпроси свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата. Освен в училищата кампанията ще обедини десетки градове в страната, в които ще се проведат инициативи посветени намаляването на отпадъците и рециклирането.

Как да се включите?

Ще превърнем Ден на рециклирането в МЕСЕЦ на рециклирането! От 18-ти февруари до 18 март, училищата и детските градини в цялата страна ще бъдат предизвикани в надпревара за организиране на разделно събиране на пластмасови бутилки.  Всяко училище събрало минимум 5 чувала с чисти и смачкани пластмасови бутилки, и върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата “Герой на рециклирането!”.

Учебните заведения могат да се включат като:

  • Участват в предизвикателство за разделно събиране на пластмасови бутилки до 3л.

 Ангажирайте децата и родителите да събират и носят в училището чисти и смачкани бутилки. За да отчетете събраното количество към нас, ще Ви е необходима кантарна бележка, за върнатото количество на пункт за рециклиране! Училището събрало и отчело най-голямо количество се бори за титлата Герой на рециклирането и участва за голямата награда Шишеяд! Училищата подгласници ще получат ваучери за закупуване на спортни стоки.

  • Организират тематичен ден на рециклирането или пък низ от събития, свързани с темата: направете сами своите кошчета за разделно събиране на отпадъците за класната стая – заедно с децата трансформирайте кашони и ги украсете и надпишете!  Организирайте работилница за претворяване на отпадъците и вдъхване на втори живот. Използвайте наръчника:https://thespot.bgbeactive.org/naruchnik-reuse/  или организирайте Модно Ревю; Изложба – конкурс; Почистване на двора на училище и др. Изключително важно е да комуникирате Вашето участие в социалните мрежи и останалите комуникационни канали за учебното заведение, следвайки изискванията за отчет.

 

Как трябва да отчетете своето участие? 

  • Качете публикация в сайта на училището с информация за вашето участие, информация за дейностите, които сте включили, снимки. 
  • Споделете в социалните медии за вашето участие като използвате, #БезОтпадъци и #RecyclingHeroes2023 И отбележете страницата на @МястоБългария и @BG Бъди активен.
  • Aко участвате в предизвикателството за голямата награда Шишеяд – изпратете ни кантарна бележка от събраното количество пластмасови бутилки; Изпратете ни до 5 снимки от събраното количество и участието на децата
  • За да участвате за Шишеяд, отчетът следва да бъде изпратен до 5 дни след събитието (до 23 март) на email [email protected] 

През 2023 година ще продължим да осъществяваме още кампании и инициативи свързани с образованието на децата по темата рециклиране, разделно събиране на опаковките и проявяване на лична отговорност към средата.  Следете страниците на сдружение BG Бъди активен, за повече информация!
No Comments

Post a Comment