Програма на сдружение BG Бъди активен

Отново търсим малките-големи ГЕРОИ на рециклирането

Световният ден на рециклирането посветен на целта да ангажираме децата с разделното събиране на опаковките и рециклирането им

Училища от цялата страна

за поредна година ще станат част  от Световния ден на рециклирането, който ще се проведе на 18 март. Денят се отбелязва за пети път по инициатива на Global Recycling Foundation. Tемата на инициативата през 2021 г. отново е „Герои на рециклирането“, а официален координатор за България е пловдивското сдружение BG Бъди активен.

За да ангажира учебните заведения,

сдружението  разпространи серия от образователни игри, уроци и забавления за деца и учители, посветени на опазването на чистота в градa.

Целта на координаторите на инициативата е да ги ангажират и образоват относно въпросите за отпадъците и да насърчат дългосрочната промяна в поведението им.  „Желанието ни е да привлечем вниманието на хората върху темата за разделно събиране и рециклирането. Да кажем колко е важно то и колко всъщност е лесно. Показвайки добрият пример на тези, които вече са припознали каузата и следват този модел в ежедневието си, смятаме че ще вдъхновим много последователи да направят малки крачки към голяма промяна.”, казва  Румяна Киризиева от сдружение „BG Бъди активен

“От работата ни с училищата, установихме че децата искат да се грижат за природата и за тях разделното изхвърляне е нещо интересно и просто. Основният проблем, с който се сблъскваме, е, че голяма част от възрастните дори несъзнателно спират децата си да го правят. Изпратихме ресурси за ангажиране на децата до над 2000 училища и градини от цялата страна, с цел да улесним преподавателите и  да им помогнем в работата с децата по тази важна тема”

Освен в училищата кампанията ще бъде отбелязана и в десетки градове от страната. Идеята на организаторите е да бъдат популяризирани историите на хора, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и рециклирането са приоритет. Акциите са част от дейностите на проекта „Партньорство за красива и чиста среда“ и дългосрочната програма на _Място България. В деня ще се проведат разнообразни събития, свързани с темата за рециклирането. Организаторите  приканват хора от цялата страна, които са приемат каузата за рециклирането като част от ежедневието си, да покажат това, като сложат рамка с надпис “Герой на рециклирането” на своята профилна снимка във Фейсбук.

Страницата Място България  във Фейсбук ще бъде мястото където ще споделим полезни съвети и Lifehack съвети свързани с темата за рециклиране. това ще стане в Седмицата на събитието, което е 18ти март.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока- Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org 

No Comments

Post a Comment