Програма на сдружение BG Бъди активен

Два „Шишеяд“-а отправят послание към гражданите на Казанлък

Два „Шишеяд“-а отправят послание към гражданите на Казанлък: „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“

Сдружение „Младежки център за развитие – Взаимопомощ“ става посланик на културата на рециклиране и разделно събиране на отпадъците в Града на розите

Казанлък се присъединява към националната кампания на сдружение BG Бъди активен – „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“. На две ключови локации, превърнали се в събирателни точки за местните жители, ще бъдат поставени арт инсталациите, наречени „Шишеяд“-и и по този начин Града на розите става част от над 25 други населени места в страната, обединени от каузата за нуждата от повишаване нивата на рециклиране.

Арт инсталациите представляват големи метални съдове, с креативен дизайн, за събиране на пластмасови РЕТ бутилки. Над 44 такива са поставени още в  Пловдив, София, Мездра, Перник, Тутракан, Свищов, Момчилград, Варна, Смолян, Враца, Горна Оряховица и други локации. „Голямата бутилка“ събира 20-25 кг пластмасови бутилки или около 1000 смачкани такива, а събраното количество пластмасови бутилки регулярно ще се предава на пункт  за рециклиране. Сумата от събраните количества се използва за подкрепа на обществени каузи за град Казанлък от местния партньор – СНЦ „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“.

Атрактивните Шишеяди ще бъдат разположени на две от най-посещаваните от гражданите локации в града – парк „Розариум“ и до Културен дом, в близост до Стената на доброволчеството.  „Ние сме тези, от които зависи да живеем в чиста и приветлива градска среда. Поставянето на Шишеядите и включването ни в кампанията е с  фокус върху промяна в отношението към чистотата и състоянието на споделените публични зони в нашия град. Вярваме, че  не е трудно да пазим чисто и да живеем в град #БезОтпадъци и сме сигурни, че Казанлък ще бъде пример за много останали“, смята инж. Мария Славова, Председател на СНЦ „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“ Казанлък. “На местно ниво ще  насочим усилията си към въвличането на доброволци, предимно млади хора, които да спомогнат със знания и ентусиазъм за това да живеем по-чисто и да разпространят посланието на кампанията“.

Целта на координаторите от сдружение BG Бъди активен е да се повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел да се повишат нивата на рециклиране и да се намали замърсяването на околната среда. „В изследване, което проведохме сред българските граждани установихме, че една от пречките хората да събират редовно отпадъци за рециклиране е липсата на контейнери за разделно събиране в паркове, заведения, публични пространства и офиси. За да повишим дългосрочно нивата на рециклиране е необходимо именно първо да има добри условия за разделно изхвърляне на отпадъци (да има достатъчно цветни контейнери)“ казва Ласка Ненова, основател на сдружението.

Кампанията „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ тече за трета поредна година, а поставената цел от организаторите е да бъдат събрани 20 000 кг пластмасови бутилки, които да бъдат предадени за рециклиране. Като партньор през 2022-ра се присъедини и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. “Заедно можем да им осигурим безкраен жизнен цикъл, превръщайки всяка бутилка в нова такава. С радост се присъединихме, като партньор и съмишленик, на каузата  #БезОтпадъци и сме твърдо убедени във важността всеки гражданин да може лесно да се включи в разделното събиране на използваните бутилки, за да бъдат всички те рециклирани”, казва Жана Величкова, изпълнителен директор на АПБНБ.

Към момента в над 20 населени места са поставили по един или няколко Шишеяд-а на различни партньорски организации – общини и учреждения, НПО формирования, бизнес организации. Ако желаете да подкрепите сдружението координатор и каузата #БезОтпадъци можете да се свържете с BG Бъди активен на [email protected]

Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“  се осъществява като част от проекта Партньорство за красива и чиста България, изпълнен с подкрепата на Фондация Кока Кола.   

 

No Comments

Post a Comment