Обратно към _МЯСТО България

Четвъртото издание на „Искам да съм полезен, рециклирай ме“ насочва поглед към правилното рециклиране на масово използваните в ежедневието пластмасови бутилки. Често бутилките са изхвърляни непочистени или заемат много място в контейнерите за рециклиране, тъй като не са смачкани.  За да се справим с този проблем стартирахме инициативата „Шишеяд в твоя град“ 

Открий Шишеяда в твоя град и ни помогни да го напълним с пластмасови бутилки!

Металната конструкция е инсталирана в центъра на града и помага в деца и възрастни да се създаде навика да рециклират пластмасовите шишета правилно. 

Почисти шишето, смачкай го, завърти обратно капачката така, че да се запази компактната му форма и го пусни в Шишеяда!

Нека заедно покажем на съгражданите си, че нашият град действително намалява замърсяването с трудноразградимата пластмаса, като я рециклира.

НАСЕЛЕНИ МЕСТА, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ОТКРИЕТЕ ШИШЕЯД

Защо организираме кампанията?

Проучване, което направи сдружение BG Бъди активен  показа че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни – cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката даде още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране в дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци:

Ако отпадъците, събирани във Вашия град се използват повторно, например за изработване на пластмасови пейки и други полезни предмети, това би ли Ви мотивирало за:

Изводът от този въпрос от проучването е, че предаването на добавенa стойност и възвръщаемостта на събраното за общността би могло да послужи като стимул за гражданите да събират разделно и съответно повишаване на нивата на разделно събиране. Така се появи идеята за кампанията “Искам да съм полезен….Рециклирай ме!”

Кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” стартира през 2019-та, като пилотното издание на кампанията премина с огромен успех в Пловдив. През втората година повторихме кампанията отново в Пловдив, а след успеха й от пилотното издание, тя се мултиплицира в още няколко града Варна, Шумен, Силистра, Пловдив. И през двете години кампанията бе с организация: гражданите бяха поканени да участват в инициативата, като събират разделно и пускат за рециклиране своите пластмасови опаковки в жълтите контейнери. В резултат на кампаниите наблюдавахме средно над 45 % увеличение в събраното количество!

През 2021-ва, освен сред граждани, кампанията протече и в заведенията/ресторанти/кафета в квартал Капана в Пловдив. Над 20 заведения станаха част от идеята, като поставиха, предоставените от нас, кошчета за разделно събиране на отпадъци в своите пространства и в рамките на 4 месеца бяха ангажирани с идеята на кампанията.

Заведенията, които  се присъединиха към кампанията получиха още пакет материали, за да улеснят своята комуникацията си с посетители и клиенти. На всички маси в заведенията бяха поставени информационни пирамиди с послание #Безотпадъци  като чрез тях тях заведенията информираха своите гости кои са стъпките за опазване на природата и градът чисти. Всяко заведение получи и специален стикер, които ще го отличи като “зелено” заведение.

В рамките на 4 месеца заведенията отчетоха около 50 000 кг разделно събрана пластмаса, метал и стъкло. Като това бе отчетено чрез предварително изготвен планер, който им предоставихме. В него те редовно записваха своите събрани количества.  Освен увеличение в събраното количество е отчетен и почти двоен ръст в качеството на сортиран събран материал, годен за рециклиране, за което знаем че е безкрайно важно, което означава, че знанието и информираността по темите кое как се рециклира, как да подготвим и сортираме отпадъците и кои отпадъци са годни за това, дават своя резултат.

През тази година кампанията ще се проведе във всички партньорски градове от проект Партньорство за красива и чиста България, подкрепен от фондация Кока Кола. Всеки от тях се включва по различен начин, чрез различни поредици от дейности. 

В рамките на изданието на кампанията за 2022 година работим на няколко нива: 

Дигитална кампания, чрез която:

  • призоваваме жителите на градовете участващи в кампанията да събират разделно и да изхвърлят в поставените контейнери; 
  • Даване на практични съвети за правилно разделно събиране на различни видове опаковки 
  • Популяризиране на локални събития за разделно събиране и почистване 

Инсталиране на инсталацията „Шишеяд“ 

Шишеядът е  жълта арт-инсталация за събиране на пластмасови РЕТ бутилки. Инсталацията е с размери ; вис.132см /дълж.162см/ диаметър 68см в най-широката част- цилиндрична форма, тежи 15 кг. Вместимост  20-25 кг смачкани пластмасови бутилки или около 1000 бутилки.

В цялата страна до момента има 20 шишеяда, разположени на различни места – площади, градски пешеходни зони, училища, детски градини, паркове, като следващите населени места, които се включват в кампанията са: Казанлък, Мездра, Раковски, Перник, Тетевен; 

През 2022 година кампанията „Искам да съм полезен…рециклирай ме“ е подкрепена и от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. 

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България/ АПБНБ/  се радва да се включи като официален партньор на BG Бъди активен в кампанията „Искам да съм полезен … Рециклирай ме!“.   Използваните от индустрията за безалкохолни напитки и бутилирани води опаковки – 100 % рециклируеми бутилки и кенчета, са ценен ресурс. Знаем, че заедно можем да им осигурим безкраен жизнен цикъл, превръщайки всяка бутилка в нова такава, опазвайки природата и нейните ресурси за идните поколения. Съмишленик и отговорен партньор  в реализирането на каузата  #БезОтпадъци, сме убедени във важността всеки гражданин във всяко населено място в страната да може лесно да се включи в разделното събиране на използваните бутилки, за да бъдат всички те ефективно рециклирани.“ – Жана Величкова 

Как може да се включите?

ЗА ОБЩИНИ:

BG Бъди активен отправя отворена покана към всички общини, които имат желание да осъществят различна кампания под шапката на Искам да съм полезен…Рециклирай ме! Това може да бъде информационна кампания, еднодневно или поредица от събития, дейности в учебните заведения и друго, свързано с повишаване нивото на разделно събиране и рециклиране. Свържете се с нас на [email protected]  за повече информация и как можете да се включите. 

 

ЗА ЗАВЕДЕНИЯ:

Присъедини твоето заведение към семейството на Заведения #БезОтпадъци Свържи се с нас на [email protected] , за да ти помогнем с комуникационни материали съвети и опит.

Наръчник за организиране разделно събиране на отпадъците в заведения

заведения
ЗА ГРАЖДАНИ:

Събирай празни пластмасови опаковки – вкъщи и в офиса! За да те улесним сме събрали 15 съвета как да събираш разделно и да рециклираш правилно. Пускай събраните опаковки за рециклиране в жълтите контейнери ! Ако Общината в твоя град поддържа списък с контейнерите за разделно събиране за различните райони, можеш бързо и лесно да откриеш кой е най-близкият до теб. Важното е да започнеш! А след като се убедиш, че разделното събиране не е страшно, се надяваме да продължиш да го правиш.

Ако сте от населено място, в което има Шишеяд – не пропускайте да го нахраните с вашите бутилки всеки път като го видите. 

Следи за различни тематични кампании за събиране разделно на отпадъци и не се колебай да се включиш в такива!
Споделяй с приятели и колеги!

© copyright BG Be Active, 2022

X