Програма на сдружение BG Бъди активен

Какво да направите със всички непотребни пластмасови опаковки

Какво можете да направите с всички непотребни, празни, пластмасови опаковки? Опитайте се да ги използвате отново! Предлагам ви  няколко забавни и полезни начина за това…

Замисляли ли сте се някога от колко пластмаса сте заобиколени? Съвременният живот ни обрича на използването на безброй пластмасови опаковки ежедневно. Всичко идва при нас,опаковано в пластмаса- водата,  напитките, голяма част от храната, козметичните продукти, продуктите за хигиена и много други. Замърсяването с пластмаса е световен проблем-океаните са замърсени с пластмасови отпадъци, които дори се превръщат в част от нашата хранителна верига. Поглъщаме ги когато се храним с риба, която има пластмасови микрочастици в организма си. Рециклирането на пластмасовите опаковки е страхотна идея, която ще спаси природата от нашата безотговорност, свръхпроизводство и  свръхконсумация…

Несесер от пластмасови бутилки

Направете несесер от пластмасови бутилки на детето за училище. Изрежете дъната на две пластмасови бутилки-едното в по-горната част, а другото в по-долната.

 Изберете цип с подходяща дължина и с помощта на силиконов пистолет залепете ципа за всяка от частите.

Готово! Детето вече си има удобен и лек несесер .

С другата част от шишето можем да направим арт проект с  децата. Разрежете шишето като направите листенца на цвете. Разтворете го и го залепете със силиконов пистолет върху бял картон. Използвайте акрилни бои, за да оцветите цветята и да направите красива картина.

Моят син обожава рисуването. Още е малък и проектите му са повече цапаница отколкото рисунка, но се забавлява много и това е най-важното.

От пластмасово шише може да се направи популярната игра „Хвърли топката и после я хвани“. Чудесна игра, развиваща координацията око-ръка.

 Отрежете шишето в горната му част заедно с капачката. За топче ще използваме кутийката за играчка от шоколадово яйце. Ще ви трябва и връв с подходяща дължина.

Пробийте дупка в капачката. Мушнете връвта и направете възел, за да не може да излезе. За повече сигурност аз сложих и мънисто. Пробийте дупка на кутийката от шоколадовото яйце и мушнете другия край на връвта. Отново направете възел. Поставете 2-3 стотинки в кутийката за тежест.

Играта е готова! Идеално забавление за децата…

През последните седмици ви показах няколко идеи за оригинални аксесоари. Сега ще ви предложа да си направите кутия за тях от пластмасовите шишета. Отрежете дъната на две шишета.

И отново, както при несесера, свържете двете части с цип и помощта на силиконовия пистолет. Аз използвах два по-къси ципа.

Украсете кутийката според вашите предпочитания и наличините материали у дома.

И като стана въпрос за аксесоари ето как да оползотворим остатъка от шишето. Нарежете останалите части на лентички с различна дължина. Сгънете ги по средата. Пробийте малки дупчици в двата края. Нанижете ги на метално рингче като започнете от най-малкото.

Получи се идеален елемент за обици. Поставете кукички и обиците са готови. Можете да използвате елемента и за медальон на синджир.

Ето и нещо, което лично на мен ще ми свърши чудесна работа. Не мога да изброя колко портфейла и джобове на чанти съм късала със стотинките, които вечно събирам. От тази тубичка става идеално минипортмоне за стотинки.

Изрежете тубичката възможно най-горе до капачката. След това отрежете малко в предната част,за да може да се прехлупи. Поставете тик-так копче за закопчаване.

Честито! Имате си идеалното портмоне за стотинки. Украсете според вашите предпочитания…

Последното ми предложение е за тубичката от балсам в боите за коса. Идеална е за съхранение и пренасяне на слушалките от телефона.

Разрежете тубичката по двата странични ръба.

Готово! Имате си удобна кутийка за слушалки. Можете да я украсите както пожелаете.

Един милион пластмасови бутилки се купуват в света за една минута. По-малко от половината от тези бутилки се рециклират. Това е плашеща статистика. Трябва да се замислим какво причинява на природата нашата дейност. Повторното използване и рециклирането са идеалните начини да повлияем положително върху опазването на природата. Направете го още сега…

No Comments

Post a Comment