Програма на сдружение BG Бъди активен

Как Jane’s Walk вдъхнови играта Active Walk

„Разходката на Джейн“ (Jane’s Walk) е световен социален феномен, който събира доброволци, граждани и местни общности с цел разходка, опознаване и емоционално обвързване с публични, градски пространства и грижата за тях. Тази година, за първи път в Пловдив, като част от инициативата “Партньорство за чиста и красива България”, водена от БГ Бъди активен ще дадем ход на този световен хепънинг.

През 2020, адаптираме „Разходката на Джейн“, привличайки местни общности, доброволци и граждани на територията на едно от Пловдивските тепета – Младежки хълм.

Паркът в подножието на хълма е популярна дестинация за събития, спорт, отдих и разходка на граждани и гости на града.  Част от територията е защитена местност с редки растителни видове и геоложки образувания. Това прекрасно място обаче крие и своите “мръсни тайни” – дестинацията често се превръща в обект на вандалски прояви и нерядко бива замърсявана от посетителите. Това е и причината да обвържем Разходката на Джейн (Jane’s Walk) с откриване на замърсените зони в подножието на Младежки хълм, тяхното почистване и да изкараме “на светло” множеството отпадъци скрити сред зелените площи наоколо. Поради ситуацията с COVID19 и наложените мерки, датата за Разходката на Джейн (която се провежда традиционно в началото на май) бе глобално изместена. С падането на карантинните мерки, избрахме края на май за провеждането й, като събитието съвпада с провеждането на ежегодния  Move Week, който ще се проведе на _Приключенско МЯСТО Младежки хълм ( 30/31 май 2020).  Изискванията за дистанция също се явиха, като предизвикателство за организацията по случване на събитието, за това разходката ще премине под формата на забавна “Quest” игра, която нарекохме Active Walk. По този начин организаторите регулират струпването на хора на едно и също място.

Нa 30 и 31 май, желаещите да се включат ще стартират по двойки през определен период от време, ориентирайки се по маркиран маршрут. Те достигат до спотове, снабдени със специални указателни табели, на които намират информация за терена ибиват предизвикани  да изпълнят различни задания, свързани с физическа активност и спорт, както и облагородят пространството чрез наръсване на тревна смес на обезлесени площи. През цялото време, участниците имат задачата да събират определен тип отпадъци: пластмаса, метал, фасове, стъкло. Разбира се, на финала най-активните ще бъдат поощрени!

През уикенда можете да се присъедините и към други активности, свързани с отношението ни към градската среда. Програма на събитията можете да разгледате ТУК ,в събитието MOVE Week Пловдив, както и на фейсбук страницата Място България.

Градът ни е изпълнен с множество истории, дух, архитектура и природни дадености. Най-добрият начин да го опознаем е чрез разходките, разказите, носени през поколенията и опознаването на най-тесните пътеки и улички. Нека се погрижим за следващата си разходка, опазвайки чиста градската средата, в която живеем! Нека пазим това _МЯСТО.

предизвикателства
Младежки хълм

Събитието е част от инициативата „Партньорство за чиста и красива България“ и дългосрочната програма _МЯСТО България, водени от БГ Бъди активен, осъществени благодарение на подкрепата на от Coca-Cola Foundation.

Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week.

No Comments

Post a Comment