Програма на сдружение BG Бъди активен

Младежки хълм

Младежки хълм – да пазим това МЯСТО

Младежки хълм е една от любимите за пловдивчани и гости на града локации, предпочитано място за спорт, разходки, отдих и развлечения. Още от 2014г., БГ Бъди активен, чрез различните си инициативи и програми за чиста и красива градска среда влага и облагородява пространствата,  разположени в подножието на хълма. Включвайки в програмата си Младежки хълм, като точката _Приключенско МЯСТО, локацията стана едно от 23-те места  в България, които през годините организацията облагородява чрез методите на т.нар. Placemaking(мястоправене).

В края на април, сдружението облагороди за пореден път Приключенско МЯСТО, като в близост до фитнес уредите на открито инсталира цветни и забавни креативни места за сядане. Цветните елементи, са осигурени чрез кампанията „Искам да съм пейка“, която бе част от платформата за чиста европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив! през 2019.

младежки хълм
младежки хълм бгба

Изключително щастливи от факта, че заедно с вас успяхме още веднъж да направим нещо полезно и красиво за градската среда  в Пловдив, останахме и леко разочаровани от обстановката, която заварихме в близост, а именно множество разхвърляни отпадъци в целия район.

Всеизвестен факт е, че мястото често става обект на вандалски прояви, както и на нехайно отношение от граждани и посетители на парка. Неведнъж сме се ангажирали с почиствания на поляната, включвайки доброволци и активисти. След поредното посегателство върху къщичката, която след освежаване беше надраскана, инициирахме почистването и пребоядисването на фасадата. В стремежа си да запазим това място приятно и чисто, в края на изминалата седмица, представители на сдружение БГ Бъди активен и сдружение Творчески комплекс Инкубатор (организатори на фестивала Shake That Хълм) инициираха поредно почистване на терена около къщичката, който отново бе придобил потресаващ вид.

приключенско място

преди

след

Това не е първото почистване на _Мястото, правим го редовно, но мили съграждани – молим ви – това е и ВАШЕ _Място – направено за вас, което означава, че трябва да го приемате за свое и да ни помагате да го поддържаме чисто, като сте по-отговорни как изхвърляте отпадъците си. Чистотата зависи от всички нас! Вярваме, че #ПромянатаВъзможна, но за промяна се искат общи действия. Моля пазете чисто и си ползвайте мястото с кеф.

_Приключенско Място е част от дългосрочната програма _Място България на сдружение BG Бъди активен,  чрез която се стремим да променим отношението на гражданите към заобикалящата ги среда.

От 2018 година успяхме да направим много за _Мястото и къщичката(бившия Пионерски дом – настоящ Приключенски център Младежки хълм) като вложихме средства, време и усилия. През годините организацията ни:

– подпомогна смяната на дограмите на сградата на Приключенски център Младежки хълм;

– подпомогна за освежаване и ремонт на интериора на къщичката;

– освежихме екстериора на къщичката, като заедно с артистите от Visionary променихме фасадата й, правейки я цветна и забавна

– инсталирахме фитнес съораженията, разположени на поляната в близост до къщичката

– инсталирахме и цветни, забавни места за сядане, като част от кампанията „Искам да съм пейка“ на платформата на БГБА – Аз, Ти, Пловдив! – за чиста европейска столица на културата – Пловдив 2019

The Spot Placemaking Bulgaria

През 2019г. организацията, заедно с множество доброволци инсталира фиснес уреди на открито, които гражданите и посетителите на парка да могат да използват свободно.

The Spot Placemaking Bulgaria

Фасадата на сградата беше обновена и изрисувана от артиситите от Visionary през есента на 2019

1 Comment
  • […] Разходката на Джейн (Jane’s Walk) с откриване на замърсените зони в подножието на Младежки хълм, тяхното почистване и да изкараме “на светло” […]

Post a Comment