Програма на сдружение BG Бъди активен

Граждани събират пластмасови опаковки с кауза

Кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” обединява  7 български града зад идеята да събираме разделно опаковките

Нови градски елементи срещу събрани за рециклиране пластмасови опаковки – акцията с мото „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“ стартира и ще продължи в следващите 4 месеца Инициатива  е от проекта Партньорство за красива и чиста България, част от програмата _Място България на сдружение БГ Бъди активен и тече през месеците април, май и юни, юли. Жителите на 7 български града могат да пускат ежедневно празни, измити и подсушени пластмасови опаковки в жълтите контейнери в градовете за разделно събиране на отпадъци. Кампанията ще тече в Пловдив, Варна, Шумен, Силистра, Смолян, Добрич и Плевен, като предстои да бъде обявено официално как партньорските организации в тези градове ще организират събирането на опаковките и какво ще подарят на града си в края на инициативата. Получените количества пластмаса за рециклиране ще се измерват на месечна база от съответната компания за оползотворяване на отпадъци в градовете Пловдив, Варна, Добрич. Останалите градове ще ангажират гражданите с различни периодични събития. 

Проучване, което направи сдружението през 2020-та, показа че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни – cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката даде още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране в дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци:

На фона на общия висок мотивиращ ефект от преработката на пластмасовите отпадъци в полезни предмети, четирите града в Североизточна България показаха особена чувствителност към тази мярка, като отговорите „категорично да“ в Добрич и Шумен надхвърлят 60% за отпадъците в дома и 56% за отпадъците в околната среда, което е значително над останали четири града

Очаквано, рециклирането на пластмасовите отпадъци в полезни предмети действа особено мотивиращо на хората с висше образование и в добро материално положение, на хората загрижени за околната среда, редовно разделящи отпадъците в домакинството и които участват в други инициативи за опазване на околната среда (почистват паркове и градинки в квартала, пространствата около входовете и др.)

През изминалата година кампанията „Искам да съм полезен, рециклирай ме!“ премина с огромен успех в Пловдив, Варна и Силистра, като за последните три месеца на 2020 г. регистрира увеличение с над 30% на събраната за рециклиране пластмаса в жълтите контейнери на ЕКОПАК България в Пловдив, а количествата заложени като цел във Варна бяха събрани само за първия месец на кампанията! В резултат на събраното в градовете бяха поставени футболни врати, кошчета за разделно събиране на отпадъци и други градски мебели.

Необходимостта да събираме разделно и да рециклираме опаковките от храни и напитки отдавна не е нещо ново. Все повече стават хората, за които това е част от ежедневието им. Важно е обаче да знаем, че една опаковка трябва да бъде изхвърлена напълно празна – без остатъци от храна или течност, защото би замърсила и останалия рециклируем материал в контейнера..”, казва Румяна Киризиева, от сдружение БГ Бъди активен – Дори когато си мислим, че нашите стъпки към промяната са малки, трябва да сме сигурни, че те имат смисъл. Разделното събиране и рециклиране е поредното малко ежедневно действие, което обаче може да заразява другите и да спомага за промяната.”

Поставената цел за 2021-ва от организаторите е да бъдат събрани 2тона пластмасови опаковки. Организацията на акцията е съвсем опростена – може да се включи всеки, който събира пластмасови опаковки у дома или в офиса и ги изхвърли в жълтите контейнери в своя квартал.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

No Comments

Post a Comment