Програма на сдружение BG Бъди активен

Коледата #БезОтпадъци – ВЪЗМОЖНА!

Сдружение БГ Бъди активен напомня да бъдем разумни когато става въпрос за опаковане на подаръци, декорации и украса

Как да поставим природата на първо място в този празничен сезон, и да бъдем разумни когато става въпрос за създаване на допълнително количество отпадъци съветват от пловдивското сдружение БГ Бъди активен. Опаковането на подаръци, декорации и други украси създават радост за очите, но и генерират повече опаковки, които в крайна сметка се озовават, в най-добрия случай, на депото за отпадъци. Препоръката е да намалят отпадъците си, както и да дадат началото на една различна празнична традиция Коледа #БезОтпадъци. Информационната кампания е част от дългосрочната програма на сдружението _МЯСТО България, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда.

Статистиката показва, че хората създават 30% повече отпадъци от обикновено през празничния сезон.  Общото потребление на пластмасови опаковки също значително се увеличава през зимните ваканции. “Нека да бъдем разумни със създаването на отпадъци през този празничен период. Коледа и Нова година са страхотен период за вземане на решения. А най-доброто решение е да се решиш на промяна. Малките стъпки в ежедневието могат да предизвикат промяна и видим резултати. Защото действията на всеки един от нас  и личният пример, който даваме са важни и заразяват и останалите.”, апелира Румяна Киризиева от БГ Бъди активен “Създадохме набор от предложения, идеи и съвети, които лесно можем да приложим в собствените си домове, с приятели и семейството и да си спретнем страхотни празници #БезОтпадъци”.

Съвети за повторно използване на предмети в бита, пътеводител как да сме устойчив потребител в сезона на подаръците и Life hacks съвети как да си направим сами подаръци за Коледа, с което да зарадваме  близък човек са част от нещата, които организацията ще сподели с всички свои последователи във фейсбук. Призивът към всички хора е да погледнат от друга гледна точка и да осъзнаят каква важна роля играе рециклирането.

БГ Бъди активен напомня, че опаковъчната хартия не се рециклира!

 

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

 

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

 

Историята на “_Място България”

  “_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки  подхода на т.нар. placemaking (местоправене). Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.  

thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

 

Румяна Киризиева

БГ Бъди активен

Тел. 0893320114

[email protected]

No Comments

Post a Comment