Програма на сдружение BG Бъди активен

доброволци

Доброволци почистиха Перчемлията край Варна

Доброволци от Варна организираха мащабно почистване на местността в близост до парк „Златни пясъци“ и Аладжа манастир. Това е любимо място за разходки и спорт на открито.

Местността се казва Перчемлията и е изключително красива. В близост се намира парка „Златни пясъци“. Там живеят близо 400 души. Доскоро броят на контейнерите за смет не е бил достатъчен. Преди две седмици Община Варна е поставила нови четири контейнера, които бързо се запълват.

По-голям проблем обаче се оказват хората, които идват да си почиват край природен парк „Златни пясъци“. Те често оставят след себе си отпадъци в гората, които не почистват или когато ги събират в пликове, ги оставят до контейнерите, а дивите животни ги разхвърлят. Още по-голямо предизвикателство за сметосъбирането са микросметищата, които се появяват до черните пътища в гората. И макар от природния парк често да организират акции за почистване, боклуците се трупат и налице имаме постоянно появяващи се сметища. Отганизации с доброволци се борят с проблема, но трябва да се замислим за неговия произход.

Днес инициативата са поели от две групи доброволци – „Чиста Варна“ и сдружение Power Jump.

``Много често, когато се разхождаме, виждаме, че има отпадъци вътре в гората и те стават все повече и повече с годините. Битови отпадъци, пластмасови бутилки, едрогабаритни от различни жилища, които се ремонтират. Имаме проходима машина с ремарке - АТВ, имаме телефон за връзка, хората, които намерят такива отпадъци, могат да се обадят и да ни съобщят къде се намират, за да можем да го вземем и да го извозим до големия контейнер, който е предоставен от община Варна``, обясни организаторът Мирослав Тодоров.

Единият от тези контейнери беше запълнен още до обяд.  Акцията по почистване продължи до късния следобед на 30 май.

Акцията е част от инициативата Партньорство за красива и чиста България на Сдружение БГ Бъди активен, подкрепена от фондация Кока-Кола.

Един от местните партньори по проекта за гр.Варна е сдружение Power Jump

No Comments

Post a Comment