Програма на сдружение BG Бъди активен

Чувстват ли се в безопасност жените в Пловдив?

ОТЛОЖЕНО

Събитието е отложено за неопределен период във връзка с рестрикциите, свързани с пандемията от Ковид19

Сдружение БГ Бъди активен

организира поредното издание на Разходката на Джейн в края на октомври. Това издание ще бъде посветено на безопасността на жените в градска среда и проблемите, с които се сблъскват в своето градско всекидневие.  Разходката на Джейн е част от дейностите на Партньорство за красива и чиста България и дългосрочната програма _Място България.

Инициативата ще въвлече

местни общности и различни групи жени, като ще ги провокира да споделят своите проблеми, свързани с градската среда. По време и след разходките, придружени от беседи, участниците ще “картографират” проблемите на обходените публични пространства, след което ще проведат градивни дискусии в търсене на възможни решения.Целите на организаторите са да се даде гласност на пренебрегвани проблеми, свързани с градската среда, а именно че в голяма част от град Пловдив тя не вдъхва чувство за безопасност у жените, не е пригодна за пълноценно ползване поради неподдържане и замърсяване. Проблемите, пред които се изправят жените в града са пряко свързани с мобилността (невъзможност за бутането и преминаването на детска количка или тичане и каране на колело) и  безопасността (тъмни и опасни места, предразполагащи за престъпления, липса на осветление и наблюдение).

Сдружението, в партньорство

с още две пловдивски организации – Free Plovdiv Tour и Фондация „Екатерина Каравелова“, ще осъществи три паралелни разходки, които ще се проведат в районите Южен, Северен и Централен. По време на разходките ще бъдат маркирани “проблемни” градски зони, като ще бъдат дискутирани добри и лоши примери за поддръжката на градските пространства. Това включва – улици, осветление, площади, подлези и паркове. Фокус на разходките е локализирането на тези пространства, които ще бъдат нанесени върху карта на града и отнесени за разрешаване от компетентните органи, предприятия и организации. Изготвените карти, които ще бъдат входирани към Община Пловдив ще обединяват нужди като: поставяне на осветителни тела , ремонт на тротоари, запълване на дупки, почистване на микросметища; общностни дейности по дребни ремонти на градска мебел, градско градинарство; обезопасяване на стари и опасни съоръжения.

“Искаме да дадем възможност на жените в Пловдив да споделят своите нужди и идеи как градът и публичните пространства в него могат да станат по-добри и безопасни за дами от всяка възраст и семейно положение”, казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен. “По време на разходките в специално изготвени и разпечатани карти и въпросници, участниците ще могат да отбелязват зони, през които преминават и намират за опасни или имат нужда от намеса/ремонт/почистване. Чрез създаването на карта на проблемните места в проучените квартали се стремим да ангажираме Община Пловдив в подобряване на градската среда извън централна градска част”.

Разходките ще стартират едновременно точно в 18 и 30 ч от следните локации и ще обходят улици, паркове и междублокови пространства в трите района в рамките на час и половина:

  • За район Южен – Начална точка:кръстовището на Камела (на ъгъла между бул. Никола Вапцаров и ул. Стефан Стамболов)
  • За район Северен – Начална точка: кръстовището на Хотел Санкт Петербург (на ъгъла между бул. България и ул. Победа)
  • За район Централен – Начална точка : Дондукова градина – на ъгъла между ул. Бетовен и ул. Хр. Г. Данов

 

Разходката на Джейн -Безопасни улици е отворено събитие за всички желаещи да се включат. Организаторите призовават особено жените, живеещи в кварталите да станат част от обхода за да допринесат за постигане на по-добра и по-безопасна градска среда за всички.

 

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

No Comments

Post a Comment