Програма на сдружение BG Бъди активен

джейн

Разходката на Джейн в кв. Мараша

Разходката на Джейн обедини пловдивчани зад идеята за град #БезОтпадъци и обходи квартал Мараша. Мaркирани бяха проблемни зони, събраха се мнения и идеи за бъдещето на квартала, намиращ се в самия център на града.  Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на градовете и кварталите в които живеем. По време на разходката, на гражданите се дава възможност да научат неподозирани истории и интересни исторически факти за местата, които подминават ежедневно. Освен това се набелязват и събират идеи за бъдещия облик на квартала. Организатори на акцията в Пловдив са БГ Бъди активен и Free Plovdiv Tour, а събитието е част от дейностите на Партньорство за красива и чиста България, част от програмата Място България.

Разходката на Джейн“ събра  хора, които искат да излязат от интернет и социалните мрежи

… и да! Наистина да направят нещо, за да живеем в по-чист и по-подреден град. Всички направиха обиколка на квартала и набелязаха зоните нуждаещи се от промяна.  Разходката се проведе в съботния ден на 8-ми май  с начален час 11 часа, а организаторите поканиха живеещите в квартала, местни активисти, хора със зелено мислене, архитекти, урбанисти и всички заинтересовани граждани да се включат.  Разходката продължи около два часа, през които участниците научиха от гидовете на Free Plovdiv Tour, за историята на района, като  по време на обхода всеки участник имаше възможността да даде мнения и  предложения за промяна на междублокови пространства и градинки в района.

Участниците поеха по маршрута: площад Съединение—> Дондуковата градина —> Читалище Хр. Г. Данов—> Храм Св. Георги—-> Храм Св. Харалампий—> междублокови пространства, малко познати за мнозина—–> градинката на Социални грижи. Там турът премина в дискусия относно състоянието на обиколените зони -улици и междублокови пространства. В кореспонденция с темите, по които работят организаторите от БГ Бъди активен, по време на разходката беше направена листа на проблемите в зоната на дискусията. Поради невъзможността за присъствие на много хора, породена от лошото време и струпването на множеството почивни дни, организаторите се обединиха зад идеята да бъде проведена по-обстойна дискусия през месец юли

В края на разходката, отбелязаните по маршрута добри примери бяха „възнаградени“ със специални табели, с прикачени семена за цветя, които да поощрят хората, които поддържат добре пространствата около блоковете си.

Част от разходката беше излъчена и на живо в онлайн платформата Jane’s Walk, където хора от целия свят успяха да научат интересни факти за кв. Мараша, представени на английски език от гид на Free Plovdiv Tour.

Интервю с Аделина Калъпчиева от Free Plovdiv Tour можете да чуете тук:

Партньорство за красива и чиста България се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола
За Разходката на Джейн: 

Разходката на Джейн (Janes Walk) е инициатива носеща името на писателя, визионер и урбанист – ДжейнДжен Джейкъбс – един от основателите на т.нар. ”Placemaking” (местоправене). Разходката на Джейн води своето начало от щатите, а в последствие придобива световно измерение, като традиционно се провежда през месец май, събирайки доброволци, граждани и местни общности. Целта на разходката е опознаване, споделяне и емоционално обвързване на хората с кварталите и публичните градски пространства на които живеят, както и оформяне на бъдещата визия и грижата за тях.

No Comments

Post a Comment