Програма на сдружение BG Бъди активен

работилница-за-пейки

Целувката на Густав Климт се появи върху пейка номер 50 от проекта _Място

 

Истинска Галерия от пейки се оформи пред Гимназията по сценични кадри

Работилница за пейки преобрази 20 стари пейки в града на тепетата

В рамките на 3 дни инициативата „Работилница за пейки“ обнови 20 пейки в Пловдив. Градинката намираща се на метри от Национална гимназия по сценични кадри придоби нова по-цветна визия, след като стана част от “Сервиз за пейки” на Destructive creation. Всичко това се случи като част от националния проект _Място, финансиран от Coca Cola Foundation и ръководен от сдружение БГ Бъди активен.

Близо 20 ученици от Националната гимназия по сценични кадри се включиха като доброволци с проекта и преобразиха ремонтираните пейки в градинката. Децата сами избраха как да изрисуват пейките, така че да направят мястото свое и да се чувстват добре на него. Изборът им се спря върху картината „Целувката“ на Густав Климт.

Предложихме на Училището по сценични кадри, тъй като то се намира в непосредствена близост до мястото, да изберат нещо и да го направят, така че да е приятно за тях самите“, каза Биляна Милева, проджект мениджър на БГ Бъди активен – „Идеята на проекта е въвличането на местните общности за подобряване на занемарени места в градската среда, които не са поддържани.“

Сервиз за пейки“ е проект за малки, но много забележими и въздействащи, спонтанни намеси в градската среда чрез ремонт на счупени пейки из цялата страна. До края на годината, сдружение БГ Бъди активен и проектът _Място/TheSpot ще ремонтира 100 пейки по територията на България. Основната  цел е да покаже самоинициативата и доброволният труд в обществена полза с цел подобряване на градската среда, като местните жители в квартала биват провокирани да се включат с доброволен труд и да заемат своето място като активни граждани.

За проекта _Място:

Проектът „_The Spot/_Място“  се осъществява с финансовата подкрепа на Coca Cola Foundation и предоставя възможност на територията на 10 населени места в България да бъде изградено социално пространство, което да е привлекателно за младите хора. Активното въвличане на младите хора в създаването на социално пространство, чрез процеса на Placemaking, би им дало възможност за изява на техните таланти, способности и силни страни и би предоставило алтернатива на различните пороци, по които се увличат младежите. Участието на гражданите в изграждането от своя страна, ще осигури устойчивост и отговорност за неговото опазване и поддръжка.

No Comments

Post a Comment