Програма на сдружение BG Бъди активен

Конференция placemaking connected

BG Бъди активен затвори цикъла на осъществяване на първия мащабен Placemaking проект в България

Сдружение „BG Бъди активен“ сложи официален край своя проект The Spot с конференцията „Бъдещето на Placemaking-a в България“. Събитието се проведе на 29-ми ноември в Зала за иновации – Бетхаус, София.

Конференцията събра под един покрив десетки хора от сферaта на урбанизма, архитектурата, културата, НПО сектора, студенти и младежи, заинтересовани по темата placemaking.

По време на еднодневния форум Сдружение „BG Бъди активен“, в компанията на |НЕ|формално, представи постигнатото и наученото от изминалия 12-месечен процес при изграждането на първите 10 места в 10 български града.

Mестните партньорски организации на две от пространствата – Враца и Добрич, представиха целия процес на осъществяването на проекта, като го проследиха поетапно от началото до откриването и след това.  Поставени бяха въпроси като недоверието от страна на жителите към проекта, негативните коментари и вандализма, с който се сблъскаха някои от 10-те града, препоръки и насоки за следващи действия.

Специални гости на събитието бяха Jeroen Laven и Sebastian Schlueter, специалисти в областта на градското планиране, проектиране и управлението на публичните пространства от Холандия и Германия. Те представиха на участниците различен и актуален поглед върху процеса на Placemaking („място-създаване“) и споделиха опит и добри практики от свои проекти. По време на панелните дискусии бе осъществен Placegame Уъркшоп, по време на който участниците бяха провокирани да излезнат извън сградата, да обиколят квартала и да се сблъскатб с реалната градска среда.

Събитието бе съпътствано от дискусии, на които бяха обсъдени идеи и възможности за бъдещeто на проекта и устойчивото развитие на публичните пространства. Конференцията завърши с най-важното, много усмивки, обмяна и споделяне на идеи, добри практики и контакти.

Проектът ни _Място е насочен към промяна на публичните пространства и се осъщестява с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation. Той има потенциала да промени представите на местните администрации и жители в българските градове относно начина, по който физическите пространства могат да се облагородяват и поддържат.

За допълнителна информация пишете на beactive@bgbeactive.

Бъдещето на Placemaking в България
1 Comment

Post a Comment