Програма на сдружение BG Бъди активен

Белене се сдобива с Шишеяд за събиране на бутилки

Градът става част от национална кампания, целяща повишаване нивата на разделно събиране

Оригинална арт инсталация, наречена Шишеяд, ще стимулира жителите на  Белене да събират и изхвърлят своите пластмасови бутилки разделно.  С поставянето й, град Белене се присъединява към още близо 50 населени места, участващи в националната кампания  на сдружение BG Бъди активен -“Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”.

Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” е кампания на сдружение BG Бъди активен и се осъществява за поредна година  с цел повишаване нивата на разделно събиране на отпадъците, като ангажира както общини, така и различни организации, учебни заведения, бизнес, и въвлича гражданите като активен участник в процесите по разделно събиране и рециклиране. Над 80 са поставените арт инсталации в различни населени места в страната, а техни “осиновители” са както общини, така и различни организации, учебни заведения, бизнес. Ролята на Шишеяда е безспорна за подрастващото поколение и според нас ще привлече вниманието на малки и големи и ще засили интереса към разделното събиране на отпадъците и в частност на пластмасовите”, казва Румяна Кондова от Община Белене. “Шишеядът е отличен начин да се създадат полезни навици и да се мотивира разделното събиране сред гражданите”. В Шишеяда, гражданите ще могат да пускат само PVC шишета, които задължително трябва да са компресирани (смачкани). Указания как правилно да третират опаковките, ше бъдат зададени на специална табела,  поставена върху самата инсталация. Като част от участието си в “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, Общината планира да провежда регулярно информационни и образователни кампании.

Сдружението национален координатор, работи усилено за повишаване нивата на рециклиране, а едно от задължителните неща за това е да има достатъчно съдове за разделно събиране на отпадъците. Това е причината, BG Бъди активен да ангажира местните власти за по-адекватни действия и инфраструктурни промени. Кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” е отворена за включване на общини от цялата страна, а повече информация може да се намери в сайта на _Място България.

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола


Партньор на кампанията е Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Медиен партньор на кампанията е Дарик Радио

No Comments

Post a Comment