Програма на сдружение BG Бъди активен

47 ОУ – класна стая на открито, зеленчукова градина и игри на паважа

През март 2022 г. четвъртокласници от столичното 47 СУ „Христо Г.Данов“ , със съдействието на Наташа и Божидар от фондация „Корен“, засадиха семенца от домат и босилек, които децата ще отгледат и превърнат в разсад. Участие в начинанието взеха 25 четвъртокласници, а Наташа и Божидар разказаха интересни факти за зеленчуците и разясниха земеделските дейности, извършващи се пролетно време. Създаденият от учениците собственоръчно разсад беше засаден в градската зеленчуковата градина в двора на училището през май. Проектът беше осъществен с подкрепата на район „Триадица“ и беше представен на делегация от Португалия в рамките на проект CityZen Interreg, който показва добрите примери от България в областта на градското земеделие. 

Всичко това стартира миналата година, когато в рамките на конкурс на сдружението за облагородяване на училищни дворове –  „Аз съм промяната“ учениците представиха две идеи: за създаване на зеленчукова градина в двора и за изграждане на класна стая на открито.

Класната стая на открито вече е факт. Тя е по проект на столичен архитект и бе изградена от палети – дарение от фирма от София. 20-на доброволци – родители и ученици, в рамките на един уикенд – 14-15 май 2022 г., изградиха пространството. Дъската и масите са покрити със специална боя, която позволява многократно писане и триене. 

Екипи на БНР, на Нова нюз споделиха за инициативата. Класната стая влезе и в първата в България онлайн карта на споделени места за учене на открито в рамките на проекта „София учи на открито“. 

В двора на училището има и още една изненада: през октомври 2021 г. нарисувахме игри на паважа за малките ученици, които насърчават ученето чрез движение. По подобен начин през есента на 2021 г. обновихме двора на 126 ОУ в район „Триадица“. 

No Comments

Post a Comment