Програма на сдружение BG Бъди активен

200 кг пластмасови опаковки събрани от Шишеяд в Марково

Село Марково, Пловдив е една от локациите, които “осиновиха” креативната арт инсталация за събиране на пластмасови бутилки и кенчата – нежно наричана – Жълтия Шишеяд. За Марково това е единствения контейнер, в който живущите могат да оставят своите рециклируеми пластмасови и метални отпадъци. Шишеяда е толкова популярен, че се пълни на всеки два дена, а за два месеца  успя да събере цели 200 килограма пластмасови бутилки PET .

Инсталацията е разположена на центъра на селото и до нея, ежедневно,  идват хора с подготвени разделно събрани пластмасови бутилки. Стабилно закрепената и внушителна фигура на „Шишеяда“ привлича млади и стари да поставят предварително събраните и намачкани бутилки от пластмаса в него. Шишеяда е неустоим и за жители от съседни села, които идват специално до Марково, за да донесат разделно събраните бутилки.

Вдъхновени от кампанията “Искам да съм полезен рециклирай ме” десетки граждани се оказаха част от проекта „Партньорство за красива и чиста България“ и нашата арт инсталация успя в рамките на два месеца да опази земята ни от повече от 200 килограма трудно разградима пластмаса, която ако захвърлим небрежно в природата ще се разлага в продължение на повече от 450 години.

Нека доброто дело продължава и бъдем отговорни към отпадъците, като се стараем да ги събираме разделно и да ги изхвърляме в подходящите за вида им контейнери, там където можем! 

А „Шишеяда“ е на поста си и Ви очаква!!!

 

Повече за кампанията тук

No Comments

Post a Comment