Програма на сдружение BG Бъди активен

Усмивките са мерилото за добре свършената работа

Усмивките са мерилото за добре свършената работа

Да оставиш следа там, от където си минал, означава да си намерил себе си. Намерил си себе си, когато си разбрал какво искаш да правиш, и го правиш с удоволствие и страст. А всичко, което се прави с удоволствие и страст дава резултат, увлича съмишленици и се превръща във велико дело.

Tака създадохме проекта The Spot – със страст, силна мотивация и желание за работа.  Казвамe го с нескрита гордост, защото знаем, че първите 10 места, които сътворихме заедно с помощта на много доброволци, местни партньори и подкрепата на общините, успяха да привлекат вниманието и да ни качат на първата стълбичка към това, кохто се стремим да постигнем.

Началото винаги  е свързано с трудности и съмнения, с надежди и очаквания. Краят или финалната права пък обикновено свързваме със заключения, оценка и равносметка от постигнатото и наученото. Ако една година след началото,  в края на проекта за 2017-та година, трябва да направим извод, то можем да кажем, че всичко се постига с дела и желание, а не с думи. Постига се със създаване на екип и с мотивиране на хората да дават всичко от себе си, в името на успеха и общата кауза.

Дейността ни получи финансова подкрепа от Coca Cola Foundation. И така, днес, 10 български града имат своето _Място. Всяко едно място е изпълнено със завлядяваща енергия и вяра, че е част от най-значимата и градивна промяна в България. Поставихме началото на един продължителен, но ползотворен и вдъхновявящ процес на пресъздаване на публични пространства, които носят в себе си потенциал за развитие на облика на съвременната градска среда, която е изпълнена с много възможности.

В рамките на една година нашият екип, в компанията на урбанистите от |НЕ|формално премина през София, Сандански, Самоков, Плевен, Добрич, Враца, Карлово, Калофер, Казанлък, и Берковица и сътвори чудеса. Благодарение на дружни усилия от млади и стари, професионалисти и доброволци и граждани, всеки един от градовете изгради и обогати своето място по желанията на местните жители.

Усмивките са мерилото за добре свършената работа

Като част от проекта в Берковица, _Място успя да се пребори с незаконно паркиралите коли в града, а мястото се превърна от паркинг в „Нашето Парк(о!)_Място“. ТОТКА_Място инициира подписка за поставяне на чешма на игрището, която е в процес на изграждане от Община Самоков. Ябълката_Място в Добрич съзададе креативен автобус-бибилиотека, достъпен за всички, а нашето обучение за спортни аниматори, мотивира младежи от Карлово да организират сами свое събитие.

Във всяко едно място бяха боядисани и изградени баскетболни кошове, огради, футболни врати, пейки, кошчета за отпадъци, саксии за цветя и други полезни съоръжения. Също така повечето от местата имат и стени и гаражни врати, които са изрисувани с графити от професионалисти в областта, което беше много добре посрещнато от младежката общност. Якото_Място на Враца облагороди изоставено пространство и събуди креативността на местните младежи като създаде нестандартна сцена, подходяща за спортни и музикални изяви.

калофер-TheSpot

Успехът на нашия проект се измерва с усмивките на младежите, които получиха своето място, именно те са най-точния барометър за нашата работа. Във всеки един от градовете ние успяхме да обособим място, на което местните хора да се събират и комуникират. Изградихме площадки, спортни съоръжения, зони за игри и творчески занимания, сцени за артистични и танцови изяви. Чистихме, озеленявахме и облагородявахме. Създадохме комуникация и взаимодействие между НПО-партньори, Община и младежи.

Но най-важното – показахме, че отношението на българина може да се промени чрез правилен подход, мотивация и образование. Човек трябва да знае, за да оцени. Хората трябва да видят по-доброто, да го преживеят, и по този начин могат да израснат в оценката си.

активна събота-Плевен

Спокойни сме, че добрият пример, който даваме като екип, се адмирира и ще има последователи. Радваме се на интереса, доброто отношение и подкрепа на всички докоснали се до проекта _Място, а това за нас означава, че нашата работа е добре свършена.

Няма по-голяма двигателна сила от това – да видиш признателността и удовлетворението в очите на хората. Те ни мотивират, те ни развиват, те ни движат напред. Благодарим!

Среща събра участниците по проекта „The Spot“
No Comments

Post a Comment