Програма на сдружение BG Бъди активен

3 български placemaking места с отличие от Project for Public Spaces

Три от места, по които работихме през 2018 година са отличени в категория Great Place(Страхотно МЯСТО) на американската организация Project for Public Spaces.

Това са Самолета _МЯСТО – Силистра,

Успех _МЯСТО – Варна и

Младежка Сфера _МЯСТО – Шумен.

Project for Public Spaces (PPS) е НПО, посветена на мислията да помага на хората да създават и поддържат обществени пространства, да изграждат силни общности. PPS е един от главните организатори в глобалното движение за място – правене (placemaking), свързвайки хората с идеи, ресурси, опит и партньорства, които виждат местата, като ключ към посрещането на най-големите ни предизвикателства.

място силистра
място варна
място шумен

``Вълнуващо е да видим, че създаването на МЕСТА в България се е вкоренило извън столицата, в по-малки градове. Благодарение на BG Be Active, българска организация с нестопанска цел, която насърчава активния начин на живот и активното гражданство, от 2016 г. създаването на място се превърна в един от основните начини за постигането на тази мисия, като подпомага създаването или обновяването на 20 обществени места се случва в над 20 различни общини в цялата страна. Организацията е и ръководител на развиваща се регионална мрежа за създаване на места в България, където местните активисти могат да споделят ресурси, да учат и да си сътрудничат.

През 2020 БГ Бъди активен продължава да води проекта Място България – Партньорство за красива и чиста градска среда, в който отново на базата на Placemaking ще създаваме и облагородяваме още нови места. Също така ще се погрижим и за опазването на средата в, която живеем, като организираме различни почистващи и образователни събития.

Трите града, отличени от PPS отново са участници в инициативата, която тази година се осъществява в шест града в страната: Пловдив, Варна, Добрич, Шумен, Силистра и Русе. Надяваме се на още по-големи успехи през 2020.

No Comments

Post a Comment