Програма на сдружение BG Бъди активен

откриване на Купена

С богата спортна програма откриваме новото _Място в Карлово

Футбол, тенис, зумба, пилатес и функционални тренировки събират младите в града

Новата площадка, която ще събира младите хора в град Карлово ще бъде открита на 22-ри юли. Градът е четвъртият от десетте SPOT-места, които ще бъдат пресъздадени на територията на цяла България.

В Карлово, проектът „_Място“ се реализира в парк „Войнишката майка“ на улица „Хан Крум“ (до КУПЕНА). Местният партньор за изпълнение на новото място е СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“.

През идната седмица предстои и финалният трети етап по обновяването на пространството, което ще носи името КУПЕНА_Място. Преди обаче да се случи физическото преобразяване на пространството, и с цел то да удовлетвори, преди всичко, желанията на местните граждани и заинтересованите младежи в града, организирахме обществено обсъждане по различни въпроси свързани в мястото. Прочететe още ТУК.

_Мястото ще бъде официално открито на 22-ти юли. Откриването ще започне в 10:30 часа заедно с ансамбъл „Средногорци“.  Програмата ще продължи с творчески работилници за деца и младежи, рисувателен конкурс „Нарисувай любимото си място“ и музикални изпълнения от младежи с акустични китари. Активната програма ще включва зумба, пилатес, функционален фитнес, футболен турнир, тенис на маса и на корт, уроци по латино танци, забавни анимации за деца и техните семейства. За най-активните и успешни участници ще има специални награди, а за финал на събитието ще има забавно лимбо. Очаква се на откриването да присъстват големи имена от българския спорт.

Карлово-етап2ЗА ПРОЕКТА

“_The Spot” е най-новият проект, иницииран от сдружение „BG Бъди aктивен“, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking – движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се осъществява в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.

Повече за проекта може да прочетете тук

ЗА ПЛЕЙСМЕЙКИНГ ПРОЦЕСА

PlaceMaking вдъхновява хората колективно да си представят и преосмислят обществени пространства. Той е продължителен процес на сътрудничество, който засилва връзката между хората и местата, които споделят. Той обръща специално внимание на физическите, културните и социални идентичности, които определят мястото и подкрепят текущата си еволюция. При процеса на „място-правене“ е добре да се знае, че участието на обществеността трябва:

  • да започне от рано и да е продължително
  • да е значимо
  • да е с добра воля
  • да предвиди, че никога не се знае какъв ще е крайният резултат

С участието на общността, ефективният процес PlaceMaking капитализира активи, вдъхновение и потенциал на местната общност, а това води до създаването на качествени обществени пространства, които допринасят за здраве, щастие на хората и благосъстояние. Ако трябва да обобщим с едно изречение: при PlaceMaking процеса – ОБЩНОСТТА Е ИСТИНСКИЯТ ЕКСПЕРТ!

 

 

 

No Comments

Post a Comment