Програма на сдружение BG Бъди активен

Среща събра участниците по проекта „The Spot“

Среща събра участниците по проекта „The Spot/_Място“

На 30-ти и 31-ви март, в София, се проведе двудневна среща между партньорските организации по проекта „_The Spot/_Място“. В нея участие взеха представители на 10 неправителствени организации от градовете София, Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, Самоков, Добрич, Берковица, Плевен и Сандански, а самата среща протече в 5 сесии.

По време на сесия 1 и 2 участниците представиха себе си и своята организация, както и своите очаквания от проекта. В сесия три се състоя уъркшоп, който запозна всички организации  с процеса Placemaking или „местоправене“,  като участниците бяха запознати с принципите, на които ще бъдат изградени съответните пространства, както и с наръчника за работа по проекта.

Среща събра участниците по проекта „The Spot“Среща събра участниците по проекта „The Spot“Последваха 4 работилници – „Проучи и опознай“, „Генерирай и фантазирай“, „Идентифицирай и Провокирай“ и „Ангажирай“, по време на които участниците представиха своите идеи за „_Място“, какви са неговите плюсове и минуси, какво очакват да се случи и какви идеи имат за осъществяването на проекта.

Участие в срещата взе и арх. Любо Георгиев, архитект по призвание и професия. Любо също е част от проекта като експерт в областта на Placemaking.

Срещата завърши със заключителна сесия, по време на която екипът на „BG Бъди активен“ отговори на всички възникнали въпроси. „За нас е важно тук всички да сме като едно семейство и да работим заедно, за да изградим именно заедно всяко едно място“, завърши с усмивка Николета Янева, мениджър на проекта „_The Spot/_Място“.

За проекта „_The Spot/_Място“:

The Spot е най-новият проект, иницииран от сдружение BG Бъди Активен“, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. Placemaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. 

Кандидатите, които ще се включат в проекта ще трябва да изградят добро партньорство с местната общност, да подпомагат организирането и провеждането на обществени обсъждания за споделяне на идеи, да информират местната общност за развитието на проекта, да положат усилия за мобилизиране на гражданската общност за полагане на доброволен труд при изграждането на пространството. 

Още за проекта можете на прочетете ТУК.

Още полезна информация за Placemaking можете да намерите ТУК.

Харесайте страницата на „_The Spot“  във Facebook, за да следите актуалната информация за проекта

Ако имате въпроси относно проекта „_The Spot/_Място“, можете да ги зададете на телефона на cдружение „BG Бъди активен“ : +359 876 723 377

No Comments

Post a Comment