Програма на сдружение BG Бъди активен

Рекорден брой доброволци почистиха плаж „Черноморец“ (ГАЛЕРИЯ)

Акцията е традиционна по повод Международния ден на Черно море

Около 150 души се включиха в традиционното почистване на плаж „Черноморец“ край Варна. Събитието се организира от 1999г. по случай Международния ден на Черно море, който се отбелязва на 31 октомври. Броя на доброволците е своеобразен рекорд, а радващото е, че отпадъците след лятото бяха по-малко от предишни години. Само за няколко часа бяха събрани над 200 чувала.

Част от желаещите направиха поход от квартал Галата, като почистиха и ивицата около хижа „Ветеран“. Други групи пристигнаха със специално организиран автобус и лични автомобили. Големият брой желаещи позволи да се почисти както плажната ивица, така и гората. За първи път се стигна и до най-южната част на Паша дере.

Радващо тази година бе и големият брой младежи от варненските училища. Специално за най-малките имаше подаръци от Черноморската мрежа на неправителствените организации.

Международният ден на Черно море 31 октомври отбелязва годишнината от подписването през 1996 г. на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.

Акцията е с финансовата подкрепа на Община Варна. Организатори са: Общественият център за околна среда и устойчиво развитие, Туристическото дружество „Родни балкани“ и МК „Приятели на морето“.

No Comments

Post a Comment