Програма на сдружение BG Бъди активен

Промяната идва отдолу нагоре – всеки носи някаква отговорност

Всеки човек, където и да живее, би искал да е заобиколен от приветлива и красива заобикаляща го среда. Реалната картинка обаче е далеч от тази имагинерна представа, а проблемът идва от липсата на работещ модел за поддръжката на качеството на градската среда.

Надя Ангелова от София ни изпрати снимки, на които е заснето междублоково пространство в нейния квартал – Гоце Делчев. Състоянието на площадката е трагично – боклуците са навсякъде, пейките са разбити, а люлките са ръждясали и опасни. Видимо от години теренът е запустял, има разхвърляни боклуци, опасни люлки… Бившето любимо място за игра на децата днес се е превърнало в свърталище на бездомни животни.

Момичето изрази разочарованието си от олющените катерушки и мръсотията около тях –

„Здравейте, пиша Ви от улица „Петко Тодоров 7“, тъй като ни помогнахте за едно игрище в Гоце Делчев искам да Ви помоля да дойдете на мястото и да ни помогнете за пейките и евентуално за детската площадка. Тук е страшна мизерия. Изпочупени пейки, люлки и катерушки. Боклукът е извън рамките на нормалното, ако е удобно да наминете и да видите за какво става на въпрос“.

Именно това са нещата, с които нашият проект „The Spot“ се бори. В градовете, за жилищните блокове тези пространства са най-близкото подобие на заден двор или градина. Те имат потенциала да са изключително живи и ценни пространства за цялата общност.

Проектът _Място цели да изгради социално пространство, привлекателно за младите хора, обединяващо в себе си възможности за спорт, социални контакти и за културни изяви.

Нашият проект цели самоучастие на гражданите в изграждането на социалното пространство – с цел устойчивост и отговорност за неговото опазване. Ние търсим проблема при самите хора, изслушваме техните нужди и цели да въвлечем младите хора в създаването на социално пространство за самите тях. Участието им в изграждането на социалното пространство ще осигури устойчивост и отговорност за неговото опазване. В изграждането на _Място ние тръгваме от желанията на хората – от избора на място до тяхните представи за него и изграждането му. Точно този подход „отдолу-нагоре“ прави проекта и по-различен от останалите подобни инициативи за подобряване на публичното пространството. Облагородяване на средата, базирайки се на идеите и нуждите на хората – звучи различно от общоприетата практика.

С _The Spot се опитваме, освен всичко друго и да изградим ефективна връзка между местните жители и съответните институционални администрации. Това е канал, който е почти напълно нефункциониращ в България и това е нещо, от което всички губим като общество. То трябва да се промени.

Повече за проекта _Място вижте ТУК

Подобни сигнали и коментари изпращайте на имейл адрес [email protected], за да се борим заедно и да направим промяна възможна!

No Comments

Post a Comment