Програма на сдружение BG Бъди активен

откриване-Берковица-място

„Активна събота“ отбеляза откриването на най-новото _Място в Берковица

Първата Активна събота в Берковица протече творчески и свежо

Инициативата „Активна събота“, част от съвместната кампания “Wake Your Body” на Coca-Cola отново обедини усилия с проекта “The Spot“  в подкрепа на развитието на местните общности и създаването на активни градски пространства, които да се превърнат в предпочитани от младите хора места за дейности на открито.

Вълнуваща „Активна събота“ отбеляза откриването на най-новото _Място в Берковица – Парк(О!) Място, предназначено както за развлечение, така и за развиване и сплотяване на общностите в града. Прекрасното пространство бе създадено благодарение на тясното сътрудничество между сдружение „BG Бъди активен“ и Artpodium/Aртподиум Берковица, както и с подкрепата на община Берковица.

В рамките на целия ден любителите на движението имаха шанса да пробват различни спортни дейности, сред които джаги, тенис на маса, активен шах, а за по-артистично настроените младежи и деца бяха организирали работилница с рисуване на тениски, работилница с графити, активни анимации за деца и други.

Около 150 човека, основно млади хора се включиха в дейностите на _Мястото, като не липсваха и представители на по-възрастното население, любопитни какво се случва в техния квартал и град. Пространството се изпълни от много майки с деца, а също и хора дошли за Арт Феста в Берковица, които се забавляваха и радваха на новата си придобивка.

През месец септември инициативата  „Активна събота“ предстои да бъде реализирана в Плевен и Добрич.

Припомняме ви, че _Мястото в Берковица носи със себе си специална мисия – борба с незаконно паркиралите коли в озеленените площи. На Етап 2 от проекта осъществихме обществено обсъждане с местните граждани, по време на което всички те изразиха желанието си за облагородяване на неподдържаната зеленина и ограничаване на колите, които паркират незаконно. От там идва и името на пространството – Парк(О!) Място.

ВИЖТЕ емоционално видео с  гражданин от Берковица- г-н Трендафилов, дарил дървена гъба за новото пространство, който изразява своите положителни емоции около събитието:

[iframely] https://www.youtube.com/watch?v=AHT8GcKL8qs&feature=youtu.be [/iframely]

 

За „Активна събота“:

Инициативата „Активна събота“ се организира в България от 2014 г. Поредицата спортни събития на открито е част от кампанията “Wake Your Body”, която се организира от сдружение „BG бъди активен“ и Coca-Cola. Програмата е насочена към по-малките градове в страната и обхваща различни възрастови и социални групи.

За проекта “The Spot”

“_The Spot” е най-новият проект, иницииран от сдружение „BG Бъди aктивен“, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking – движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се осъществява в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.

Повече за проекта може да прочетете тук

No Comments

Post a Comment