Програма на сдружение BG Бъди активен

откриване на _място в София

Открихме първата площадка от проекта „_Място“

В периода 19 април – 8 май 2017 г. , заедно с доброволци от квартал „Гоце Делчев“, създадохме Гаража_Място 

Част от програмата  бе графити работилница за начинаещи, водена от представители на Sofia Graffiti Tour и спортна програма, водена от сдружение „BG Бъди активен“

Първата локация от проекта на сдружение „BG Бъди активен“ – „_Място“ бе  открита в жк „Гоце Делчев“ (София).  Поради проливния дъжд, изсипал се над софийския квартал, откриването започна с леко закъснение, а усмивките на  ентусиастите изгониха облаците и дъждът отстъпи пред желанието им да се забавляват.

За присъстващите на откриването имаше организирани спортни игри, разходка из Мястото, обяснение на различните елементи за спорт и отдих, а графити райтърите от сдружение „Радар“ направиха невероятно интересен уъркшоп, като дадоха възможност на всички  да се докоснат до тяхното изкуство.

откриване на _място в СофияНовото _Място е първото от десетте SPOT-места, които ще бъдат изградени в територията на цяла България. Освен в столицата, градовете, в които ще бъдат изградени нови атрактивни публични локации – мултифункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности са: Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, Самоков, Добрич, Берковица, Плевен и Сандански.

Проектът „_Място“ в столицата, се реализира върху закрит паркинг, разположен в междублоково пространство между улиците „Метличина поляна“, „Ясна поляна“ и „Химитлийски проход“, до Пощенска станция 1404.  Най-много помощ получихме от малките доброволци от квартала, за да превърнем покрива на закрития паркинг зад блока в по-чисто, красиво и функционално пространство за спорт, срещи и игри. Към съществуващите маса за тенис и футболно игрище добавихме шезлонги, пейки, столчета от гуми, баскетболен кош, игрище за волейбол и бадминтон. Пространството е разделено на различни кътове по интереси.

Паркингът (покрив с футболното игрище и тенис маса) притежаваше всички предпоставки да се превърне в място за среща на младежите от квартала и подходяща площадка за спорт и игри. И ето, че това се случи.

откриване на _място в СофияДейностите по осъществяването на проекта  в София преминаха през  3 основни етапа:

  • Етап I – Досег: Анализ на пространството, съществуващи елементи, потенциал (19-20 април 2017 г.)
  • Етап II – Ангажиране: Изграждане на визия и дизайн на мястото с участието на местните младежи с цел изграждане на доверие в резултатите на проекта (23-26 април 2017 г.)
  • Етап III – Действие: Физическо създаване на мястото чрез въвличане на младите хора. (29 април – 8 май 2017 г.

Местният партньор за изпълнение на проекта е Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „Радар“.

Проектът е подкрепен от район „Триадица“ на Столична община, които активно се включиха с разчистване на терена към задния вход на подземния гараж.

откриване на _място в СофияЗА ПРОЕКТА

“_The Spot” е най-новият проект, иницииран от сдружение „BG Бъди aктивен“, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking – движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се организира в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.

С _The Spot BG Бъди aктивен иска да започнем едно ново движение и да провокираме младежите в България да проявят своята креативност, мотивация и добра воля в изграждането на място, което те да припознават като свое“, споделя Биляна Милева, Мениджър „Проекти“ на сдружението, представяйки инициативата. „Чрез проекта ние целим да обединим местните представители на общността – НПО, община, млади хора и техните родители, и да им покажем, че ако обединим усилия, можем да променим нещата, които не ни харесват“.

Повече за проекта може да прочетете тук

откриване на _място в СофияЗА ПЛЕЙСМЕЙКИНГ ПРОЦЕСА

PlaceМaking вдъхновява хората колективно да си представят и преосмислят обществени пространства. Той е продължителен процес на сътрудничество, който засилва връзката между хората и местата, които споделят. Той обръща специално внимание на физическите, културните и социални идентичности, които определят мястото и подкрепят текущата си еволюция. При процеса на „място-правене“ е добре да се знае, че участието на обществеността трябва:

  • да започне от рано и да е продължително;
  • да е значимо;
  • да е с добра воля;
  • да предвиди, че никога не се знае какъв ще е крайният резултат.

С едно изречение – при PlaceMaking ОБЩНОСТТА Е ИСТИНСКИЯТ ЕКСПЕРТ.

С участието на общността, ефективният процес PlaceMaking капитализира активи, вдъхновение и потенциал на местната общност, а това води до създаването на качествени обществени пространства, които допринасят за здраве, щастие на хората и благосъстояние

1 Comment

Post a Comment